Vintersolståndet 2012 – ljuset vänder åter

Som läsare av denna blogg väl vet följer jag noggrant jordens årliga resa runt solen och hur vi årligen passerar de fyra checkpunkterna: vintersolstånd, vårdagjämning, sommarsolstånd och höstdagjämning. Det är Jordens egen rytm och andetag.

Just idag, detta Vintersolstånd 2012 har vi dessutom den extra spännande omständigheten att Jorden möjligen kommer att gå under. Detta för att mayafolkets kalender enligt en av flera tolkningar slutar idag. Låt oss se hur det går för oss alla idag? Jag lovar återkomma här i bloggen om jag överlevt…

Vintersolstånd
Vintersolstånd i Norden – årets kortaste dag, officiellt vinterns första dag och den dag då solen når som lägst på himlen

Oberoende av dessa undergångsrykten är detta helt säkert en speciell dag. För kl 12.12 svensk tid händer det igen, vi har vintersolståndet, årets mörkaste dag men också den tidpunkt då det hela vänder mot ljusare och ljusare dagar för oss i Sverige på norra halvklotet. Denna ljusets och mörkrets balanspunkt inträffar exakt kl 12.12 idag och det är den exakta tidpunkt då solen orkar som lägst upp på vår vinterhimmel. Vi är nu mitt i det mörka halvåret, men har i o m denna passage åter börjat resan mot det ljusa.

winter_solstice_pivato
Klicka för större bild – Fotografiet är taget ut över Tyrrenska havet, Medelhavskusten vid Santa Severa alldeles nära Rom i samband med Vinterstolståndet 2005. Fotot visar solens bana på himlen i 43 steg från gryning till skymning.

I min första blogg på detta tema hade jag en mer astronomiskt tydlig bild av vad vintersolståndet är:
https://japetus.wordpress.com/2008/12/21/vintersolstandet-antligen-vander-det/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: