Tillbaka på brottsplatsen – tankar kring ”En pilgrims död” i SvT

Puh! Jag har tagit de sista stegen uppför trappan, stoppar mobilens tidtagarur och tittar på siffrorna i displayen:  1 minut och 6 sekunder… Det stämmer ju ganska precis!

Igår gjorde jag min egen iscensättning av mördarens flykt från mordplatsen vid det klassiska Dekorima-hörnet nere vid Sveavägen in längs Tunnelgatan och uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan. Förhållandena nu sent i januari 2013 är i princip de samma som då i februari 1986.

Jag har stått ett ögonblick och dröjt vid mordplatsen, startat uret och sen halvjoggat, luftsat iväg litet bredbent som vittnena beskriver i den hala snömodden från mordplatsen och följt i mördarens spår uppför trapporna mot krönet på Malmskillnadsgatan och den skiljeväg från vilket vi inte har någon säker fortsättning. Men där GW i sin roman ”Faller fritt som i en dröm” ger oss en både möjlig och rimlig lösning med avstamp i de uppenbara tidsdiffarna i vittneskedjan.

Tunnelgatan sedd från Malmskillandsgatan
Vad mördaren såg när han dröjde ett ögonblick vid toppen av trapporna mot Malmskillnadsgatan, vände sig om och tittade ned mot Tunnelgatan och mordplatsen är vad jag själv såg igår…

Så har då även Leif GW Perssons viktigaste böcker i den andra omgången, de som är skrivna i det nya årtusendet blivit filmatiserade. Läsare av denna blogg känner till min fascination för såväl Leif GW Perssons smart iscensatta polisromaner som verklighetens tragiskt oförlösta Palmemord. Att jag följt SvTs ”En pilgrims död” är därför ingen överraskning. Jag kunde nu alltså inte låta bli att göra min egen iscensättning…

TV-filmatiseringen bygger på första och tredje boken i Leif GW Perssons trilogi Välfärdsstatens fall:
– Mellan sommarens längtan och vinterns köld, 2002
– En annan tid, ett annat liv, 2003
– Faller fritt som i en dröm, 2007

Huvudspåret, om ordvalet tillåts, i berättelsen är att numera rikspolischefen Lars Martin Johansson som tar upp en parallell utredning till Palmeutredningen och tillsätter en ny grupp strategiskt utvalda personer som med fräscha ögon ska hjälpa honom lösa mordgåtan, hitta en ny vinkel. Mannen som kan se runt hörn vill kröna sin karriär med att lösa detta plågsamma cold case. Det är dags att få fast fanskapet som gjorde det.

En pilgrims död
Den informella gruppen som löser Palmemordet: Jan Lewin/Henrik Norlén, Lars Martin Johansson/Rolf Lassgård, Lisa Mattei/Ellen Jelinike och Jeanette Eriksson/Helena af Sandeberg (Anna Holt i böckerna)

Den femte polis som är inblandade i lösandet av mordet, Evert Bäckström, är inte huvudpersonen i filmatiseringen och inte heller i romanen ”Faller fritt som i en dröm”, vilket jag läst i nån recension i en kvällstidning, men han är en ovanligt underhållande karaktär i all sin obehaglighet denna vandrande DO-anmälan som någon annan skribent så välfunnet kallade honom.

Evert Bäckström
Den outsinligt självgode Evert Bäckström i Claes Malmbergs skickliga rollgestaltning

En trailer för serien:

Jag har nu sett två avsnitt och är ganska nöjd så här långt. Visst har de behövt förenkla handlingen i GWs böcker, men jag tycker ändå SvT har lyckats bra med att koka ihop de två böckerna och jag upplever inte att man misslyckats med tidsresan tillbaka till hösten 1985 och de stämningar som då rådde. Serien utspelar sig ju parallellt i ett och ett nu.

Jag ser mycket fram mot fortsättningen och upplösningen. Serien har fått blandad kritik som jag själv vill kommentera. Jag återkommer med dessa kommentarer i ämnet…
To be continued…

Tidigare om personliga tankar kring Palmemordet:
https://japetus.wordpress.com/2011/02/28/a-shot-that-was-heard-around-the-world-palmemordet-25-ar/

Tidigare om Palme-dokumentären ”En annan tid, ett annat land:
https://japetus.wordpress.com/2012/09/27/en-annan-tid-ett-annat-land-dokumentarfilmen-om-olof-palme/

Tidigare om Leif GW Perssons värld:
https://japetus.wordpress.com/2011/06/14/aterbesok-i-leif-gw-perssons-varld/

Annonser

11 svar to “Tillbaka på brottsplatsen – tankar kring ”En pilgrims död” i SvT”

 1. Jag blev lite besviken faktiskt när jag läste faller fritt och de där … Det var lite ”Moriarity-effekten” på det? Alla illdåd begångna av samma person … det funkar i X-Files när Cancermannen visar sig ha ligga bakom alla de spektakulära politiska morden i USA, men inte lika bra i GWs blandning av snårig verklighet och fars … Tyvärr. Annars är boken extremt välskriven och smart, det håller jag med om.

 2. Jag förstår vad du menar när du säger att ”alla illdåd begåtts av samma person”. GW återkommer ju gärna till samma karaktärer i sina böcker. Man kan förstås tycka att det inte känns trovärdigt att det åter är samma personer som varit i farten. Samtidigt skildras ju Waltin och Hedberg som fullkomligt samvetslösa, gränslösa psykopat-naturer som mycket väl skulle kunna ha genomfört mordet just så som det beskrivs i boken.
  Såg just tredje delen på SvT och noterade fler förändringar i förhållande till boken; börjar bli tydligt att de gör mer hjälte och mindre osmaklig pajas av Bäckström i filmatiseringen.
  Jag kan också förstå att de måste förenkla i GWs många turer, men den här delen var första gången jag tyckt de förenklat en liten aning för mycket…

 3. Ja GWs återkommande poliser, det är en sak, man följer deras karriärer, att ”Världens Bästa Johansson” finns mitt i alltihop, det är rimligt, men som sagt ärkeskurkar. De gör väl också karriär, men då känns Jallai mer … kuslig, mer i takt, dettqa att skurkarna blir gamla och lär upp nya hantlangare. Lite synd om de gör hjälte av Bäckström som ju är i den stolta traditionen från Kvastmo och Kristiansson och Kvant. Det är helt hysteriskt, och bitande satir, när han kräver topsning av hela Växjös manliga befolkning.
  F ö gör jag Cancermannen lite orätt inser jag, han ligger inte bakom, men han utför dåden, och vet mkt väl varför de ”behövs”..

  • Jag har bara läst Jallais första bok, men ska nu läsa den andra den som jag förstår bl a berör Palmemordet. Min upplevelse efter första boken är att Jallai har kunnat ladda sina böcker med otroligt intressant bakgrundsinformation och att det är hans styrka. Sen skriver han inte lika bra, men jag läser gärna ändå!
   Ja jag tycker det är fel att de i TV-serien väljer att fokusera på det Bäckström gör som är bra, dvs att lyfta fram det han gör som hjälper undersökningen framåt och tona ned klantigheterna, dumheterna och obehagligheterna. Han får framstå som gammal, garvad, cool och väldigt självständig. Men det är möjligt att de låter mer av böckernas Bäckström synas i sista avsnittet då han ju i boken ställer till det rejält på slutet när han agerar efter sin egen hypotes…

   • Jallais böcker ger en kuslig känsla för att jag känner igen händelser, och hela tiden får känslan av att se ytan på något, men ändå inte det som verkligen finns under. Samtidigt är de rörigaoch kanske inte precis välskrivna – men det bidrar till realismen. Verkliga händelser faller sällan in i en väldisponerad historia. Jag hörde Peter Englund prata på radio rätt nyligen om hur vi hela tiden förvandlar historien till berättelser. Samma sak här. En Pettersson, elelr någon annan som iskallt handlar på egen hand, ja en sån berättelse passar inte in, GW håller sig iaf till en LITEN konspiration, och just att vittnen tror att de vet vad och vem de sett, det är också typiskt, så hans analys har mycket som talar för den. Därmed inte sagt att den heller stämmer :/

 4. Men GWs analys av utredningarna och hur det borde kunnat gå till på Sveavägen och vid Tunnelgatan m m, den, jag ska inte säga att jag köper den, men det finns något i den som känns hyfsat rimligt – om han som sagt skippat Hedberg och Waltin-grejen. Även om de är välbyggda psykon.

  • Jag utgår ifrån att den tidsdiff i vittneskedjan som GW beskriver i boken verkligen stämmer, annars faller ju hela resonemanget. Men det vill jag minnas att han påtalat officiellt i annat sammanhang, troligen i ”Veckans brott”. Dvs den person som iakttogs av vittne 2, 3 och 4 är inte alls samma person som vittne 1 såg. Detta för att mördaren inte sprang nedför David Bagares gata utan istället svängde direkt till höger och tog trapporna ned till Kungsgatan…
   Det låter ju som ett väldigt smart tillvägagångssätt att använda ett mordvapen som hela tiden officiellt befunnit sig på en annan plats och just därför inte kan ha använts. Det kan ju faktiskt vara så att det gått till på ett sånt sätt som GW beskriver och det framstår ändå som betydligt mer troligt en idén om Christer Pettersson, den ensamme vettvillingen. Det visade sig ju i förhör att just vittne 1 som faktiskt såg mördaren också mycket väl visste vem Christer P var för de bodde i samma område och han kunde bekräfta att det inte var Christer han sett…

 5. Vi kommer aldrig att få veta sanningen kring mordet på Palme.
  Vårt samhälle tål helt enkelt inte detta. I det avseendet tror jag GWs story passar in mycket bra. Den sanning vi vanliga ska ha i historieböckerna är Petterson och en dåligt organiserad polis. Sen kan det få förekomma olika teorier som alla kan avfärdas av personer i ”rätt” ställning. Det finns en kuslig likhet med Kennedy med den skillnaden att skytten greps. Men vad hjälpte det för att få fram sanningen…? Hur ofta förekom det skottlossning på Stockholms gator på 80-talet. Och hur ofta sker det idag? Och hur många av dessa händelser involverar personer av Pettersons ”kaliber”. Och med dödlig utgång och inga ”polare” i närheten….. iskall, snabbtänkt, snabbrörlig, inga tydliga spår – låter precis som en Petterson typ – gå ner till närmsta köpcentrum o titta på dagens ”Petterson” …..

 6. Ja, ja, från min danske utsiktspunkten, är jag icke specielt iimponerad. Om man en deckare byggs på fakta, då bör man ta fakta på alvar, jmf: http://www.palmemordet.dk/konspirationsteorier/en-pilgrims-dod-4/

 7. Ursäkta, av ett misstag, kom jag till att shicka min kommentar på danska. Här är den samme på svenska (med danske brytning): http://www.palmemordet.eu/konspirationsteorier/en-pilgrims-dod-4/

  • Tack för din kommentar och ditt engagemang Paul!
   Jeg har arbejdet en lang række skandinaviske virksomheder, ofte med danske kolleger, så jeg forstår dansk temmelig godt! Ingen større problemer for mig at læse din danske tekst også.
   Ønsker dig en dejlig sommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: