Stalingrad 31 januari 1943 – om slutet, ett ikoniskt foto och en sammanfattning

Barmaley fountain Stalingrad 1943

Fotot har en surrealistiskt kuslig stämning. I det som en gång var en vacker fontän i en stad sjudande av liv dansar sex glada barn en ringdans hand i hand och i bakgrunden ses sönderskjutna brinnande byggnader och en raserad stad. Att barnen dansar runt en krokodil tillför ännu ett moment av hotfullhet till den olustiga stämningen i fotot. 

Det är ett mycket känt, närmast ikoniskt foto, taget av den sovjetiske krigsfotografen Emmanuel Evzerikhin föreställande Barmaley-fontänen i Stalingrads förstörda centrum. Skulpturen med de dansande barnen runt krokodilen iscensätter egentligen en rysk barnvisa och ringdans om farliga djur i Afrika. Men när de glada barnen ställs mot den fruktansvärda bilden av en totalförstörd stad blir effekten förstås en helt annan. Av alla foton jag sett från Stalingrad är det detta foto som varit starkast. Därför sätter jag med det punkt för min blogg-serie om Stalingrad.  

Och det kanske kusligaste av allt – är det ett livs levande krypande barn vi kan se i bildens nedre högra hörn?

~  ~  ~

Dagens datum den 31 januari 2013 är ett historiskt datum. Det är nu 70 år sedan andra världskrigets vändpunkt då de inringade tyska förbanden i Stalingrad kapitulerade och den utdragna kampen om den stora staden vid Volga som bar Stalins namn nådde sitt slut. Min bloggserie om denna världshistoriskt avgörande händelse har därmed nått sitt slut och det är dags för mig att sammanfatta.

Det var alltså den 31 januari 1943 som de sorgliga resterna av tyska 6:e armén förstärkt med en kår ur 4:e pansararmén lade ned vapnen. Ja nästan alla men framförallt majoriteten i södra försvarsfickan tillsammans med högsta befälet fältmarskalken Friedrich Paulus.

Stalingrad rysk seger 1943
Röda fanan vajar åter över centrala Stalingrad efter den tyska kapitulationen 31 januari 1943

Denna fruktansvärda tragedi hade i alla fall det goda med sig att andra världskriget avgjordes på så vis att det nu var tydligt att Hitlertyskland inte längre kunde vinna kriget. Kapitulationen innebar inte bara ett katastrofalt stort nederlag och ett stort avbräck för tyska armén, utan lika mycket en avgörande moralisk knäck där det blev tydligt att Hitler inte var oövervinnerlig.

Tyskarna hade redan hösten 1942 lidit nederlag i Nordafrika och drivits tillbaka på den fronten, men förlusten i Stalingrad var så oerhört mycket större i omfattning och så mycket allvarligare.

Förlusten vid Stalingrad var en signal till världen om att Hitlers Tredje Rike inte skulle bli tusenårigt. Efter tio år vid makten och drygt tre år av världskrig hade Hitlertyskland nu nått sin största utbredning, sitt högvatten och från den här punkten skulle vägen bara leda i en riktning, ebb – mot det slutgiltiga totala nederlaget. Taktiska segrar skulle tyskarna ännu kunna tillräkna sig och de skulle visa sig kapabla att fortsätta striden långt längre än någon bedömare trott, men den övergripande trenden skulle ligga fast. Hitlertyskland skulle inte komma att finnas kvar. Sovjetunionen och USA skulle komma att bli de dominerande krafterna i 1900-talets värld.

Jag har här nedan sammanställt de olika blogg-avsnitten om den ödesdigra kampanjen som slutade med kapitulationen för idag 70 år sedan. Avsnitten berättar historien om 1900-talets mest avgörande konfrontation, innehåller ett rikt bildmaterial och i flera fall utmärkta dokumentärfilmsklipp. Varsågod!

Upptakten, ”Fall Blau”, strategin inför den tyska kampanjen på östfronten 1942:
https://japetus.wordpress.com/2012/04/05/fall-blau-hitlers-strategi-som-avgjorde-andra-varldskriget-presenteras-5-april-1942/

Vägen till Stalingrad, sommaren 1942:
https://japetus.wordpress.com/2012/06/28/fall-blau-borjar-pa-allvar-28-juni-1942/

Kampen om Stalingrad, hösten 1942:
https://japetus.wordpress.com/2012/10/18/stalingrad-oktober-1942-infernots-kulmen/

Fällan slår igen, tyskarna inringas vid Stalingrad, 19 november 1942:
https://japetus.wordpress.com/2012/11/19/operation-uranus-fallan-slar-igen-stalingrad-19-november-1942/

Luftbron till evigheten, det katastrofala beslutet att stanna i Stalingrad, 24 november 1942:
https://japetus.wordpress.com/2012/11/24/luftbron-till-evigheten-stalingrad-24-november-1942/

Sista plan från Stalingrad, om luftbrons facit och en av dem som överlevde, 22 januari 1943:
https://japetus.wordpress.com/2013/01/22/sista-plan-fran-stalingrad-en-biljett-till-livet-22-januari-1943/

Om slutet för tyskarna i Stalingrad och den kapitulerande fältmarskalken, 31 januari respektive 2 februari 1943:
https://japetus.wordpress.com/2008/01/31/iskall-kapitulation-friedrich-paulus-i-stalingrad-den-31-januari-1943/

Annons

4 svar till “Stalingrad 31 januari 1943 – om slutet, ett ikoniskt foto och en sammanfattning”

  1. …barnet i bakgrunden på bilden är en av 6 grodor som fanns på kanten av fontänen, såg ganska otäckt ut!

  2. […] 2/2 DN om fascism SvD 2/2Björnbrum Intervu i Junge Welt Internationalen nr 5 2013 Aftonbladet Japetus öga Russia Today Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska […]

  3. […] 2/2 DN om fascism SvD 2/2Björnbrum Intervu i Junge Welt Internationalen nr 5 2013 Aftonbladet Japetus öga Russia Today Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska […]

  4. […] 2/2 DN om fascism SvD 2/2Björnbrum Intervu i Junge Welt Internationalen nr 5 2013 Aftonbladet Japetus öga Russia Today Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: