”Habemus papam” och en iskall mars

Konklaven gjorde ett ovanligt snabbt jobb den här gången och den 13 mars fick världen därför en ny påve efter bara ett dygn och fem omröstningar – ”habemus papam!” Det är ett gott tecken att den argentinske kardinalen, Buenos Aires ärkebiskop, Jorge Mario Bergoglio valt det ödmjuka påvenamnet Fransiskus I efter den fromme munken med samma namn. Han blir den katolska kyrkans 266:e påve.

Jag reagerade med förvåning på såväl det faktum att ingen påve tidigare valt det namnet som att han är den förste jesuiten som blir påve. Låt oss hoppas att han blir en bra påve! Vad nu i det praktiken kan innebära? Kanske en liberalare och mer modern human inställning när det gäller t ex aborter och homosexuellas rätt till giftermål? Tveksamt…

Pope Francis I appears on the central balcony
Jorge Maria Bergoglio, nu känd som Fransiskus I (1936 – )

Och här i Sverige är det fortfarande isande kallt trots att vi är mitt i mars och nu mindre än en vecka från vårdagjämningen. Gnistrande klart och kallt väder med mycket sol har det varit sista veckan. Och det tycks fortsätta så långt prognoserna räcker. Trist och frustrerande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: