”Car” – det var en gång en läsk, men hur smakade den egentligen?

”Car” – det var en gång en läsk som såldes i mjuk Rigelloflaska av Pripps och marknadsfördes med maffiga 50-talsromantiska bilder av ungdomar utanför diners i stora amerikanska bilar kopplat till den då (sent 70-tal) starka 50-talsnostalgin. Ja det var när filmen ”Grease”, The Boppers och Fonzie var som mest populära.

Car
”Car” – i sin smaskiga och mysiga Rigello-flaska med den livsviktiga ”Non Alcoholic” informationen

Car fanns i röd (ananas-grape) respektive grön (citron-lime) smak. Jag kom på mig själv med att längta efter den idag, trots att jag inte ens minns hur den smakade?

Var den god? Var den sliskig? Kanske rent av äcklig? Du som minns, berätta gärna för mig!

Annons

32 svar till “”Car” – det var en gång en läsk, men hur smakade den egentligen?”

 1. Johan Roman Says:

  CAR…

  En ”vuxendricka”… Så minns jag den.
  Den gröna blandade de vuxna med gin men den röda fick vi, knoddar, dricka av.
  Lite stram tack vare grapefrukten men med en förförisk söt ton.

  Snacket gick bland de vuxna att de var tvungna att dricka snabbt innan flaskorna bröts ned…
  Vad jag minns så låg det Pripps flaskor i dikena under många år efter det att Rigello övergavs.
  Men det var länge sedan och minnet av vad som var är inte längre vad det var…

  • Tack Johan för trevlig återkoppling om denna smått mytomspunna läsk i sin kultbetonade (och nu av de flesta bortglömda) flaska… Ja det verkar som att den röda var den som hade mest popularitet!

 2. Car var för mig som barn på 70-talet den allra godaste läsk där var. Det var också något mystiskt kring den för dess roliga bombform. Den coola Classic american car inspirerade logotyp / designen med dessutom droppar på utsidan gjorde ju inte saken sämre (Har för övrigt även inspireat mig som illustratör).

  Att smaken skulle gå i grape …hmmmm jag minns den mer som annanas och passionsaktig där bubblorna inte heller var stora, men däremot många (kolsyran alltså). Grapen måste bara legat som en underton, och bara byggt upp annanasen så att den inte blev för söt …vilket den då i så fall lyckats med.
  Den gröna var min favvis, den var som en svalkande sommardröm …när den dracks kall dvs. Smakade ungefärligen som fanta citron på den tiden gjorde, fast inte alls så söt, utan lite surare. Underbar!

  Har faktiskt en av varje burk på min bokhylla. Jag var tvungen att äga ett par då Car var en så stor del av mina glada somrar på Persborg i Malmö på 70-talet. Car såldes inte överallt, utan det var bara på några ställen …i lla fall här i Malmö. Min oas var Brinks Konditori på Persborg – där fick jag köpa min Car läsk. Världens godaste läsk och världens bästa konditori …all gone now. Tråkigt och sorgligt värre.

  • Tack Dan för det trevliga inlägget om Car! Lika festligt varje gång det är nån ny person som liksom jag har en speciell relation till denna klassiska läsk. Ja jag önskar verkligen att jag hade kunnat gå och köpa en av varje sort och få avnjuta iskall hemma ikväll efter jobbet… Så fick jag påminnas om smaken och få avgöra vilken som egentligen var min favorit!

 3. Henrik Enby Says:

  Kommer ihåg att jag älskade annanas/grape. Kanske en av de godaste läsken någonsin enligt mig. Brukade dricka den i slutet av 70-talet tror jag oftast efter ett skateboardpass på Skateland i Göteborg. Blandningan annanas/grape var perfekt med sötheten som mötte beskheten, kommer dock ihåg att ananasen var dominerande.

 4. Ahhh! Läsken Car var min favorit, men tyckte ändå bäst om den gröna. Vill ändå minnas att det kom ut en blå och den var mer speciell i smaken dvs smakade mer som grape tonic. Jag saknar denna läsk inte minst själva Rigello flaskan. Nu har tekniken med plast förbättrats och förfinats så varför inte återinföra den. Läsken likaså.

 5. Fick en Flashback idag när jag smakade dotterns Zingo tropical…
  Det var så jag minns den röda Car

 6. jag har en tomflaska och en jätteaffich typ 3 x 4 meter om någon är intresserad

 7. Hej, hittade en Fanta Pineapple Citrus ”Special Edition” på jobbet idag. Det som slog mig var att den smakar så som mitt minne av vad ”Car” smakade på 70-talet. Efter lite letande på nätet hittade jag Er och det var tydligen fler som hade Car som favorit för 40 år sedan. Så till alla Er som vill uppleva Car smaken igen, leta reda på Fantas version och testa….
  Life is Good – Ola

 8. Minns när man var barn och efter en het sommardag, som oftast tillbringades på cykel med kompisar, kunde gå in på Wättrings konditori och köpa en immig Car. Alltid den röda! Har klart för mig att de sista dropparna krävde en del intressanta ställningar för att kommas åt.

  En annan saknad är Fanta Black Orange som fanns på mitten av 80-talet. Mums!

  • Tack för att du delar och berättar Alexander! Car är verkligen en läsk som lämnat ett djupt avtryck efter sig. Särskilt den röda…
   Var det Wättrings konditori i Kållekärr måntro?

 9. Absolut den godaste läsken när den fans..speciellt ananas/grape. En annan läsk som smakade annorlunda så vitt jag kommer ihåg så smakade apelsin MER på glasflaska som det va på 70-80 talet men när plast flaskan och 33cl burken gjorde sitt intåg på marknaden så hände det något med smaken tyvärr.. Kan inte säga exakt vad men den är inte i närheten lika god.. Men CAR läsken skulle jag gärna se att den kommer tillbaks på marknaden…..

  • Ja visst vore det härligt om Car återvände till marknaden. Jag har hört mycket om den röda som troligen var den godaste. Jag har nu även själv prövat Zingo Tropical som sägs ska vara så nära man kan komma röda Car i nuläget. Jag gillar den, men vill förstås ännu hellre pröva originalet…

 10. Jag minns också drycken, men inte hur dn smakade. Minns att plaskorna såg coola ut.

 11. Jag drack en xcider passion ikväll och kom direkt på att den påminde om car.

 12. Kommer ihåg att jag älskade grape/annanas. Kanske min favoritläsk genom tiderna. Så synd att de slutade med den. Den gröna kommer jag inte ihåg vad jag tyckte om, kanske inte så bra betyg att man inte kommer ihåg 😀

 13. Den röda hade mycket annanssmak men ändå lite av grapens beskhet/surhet, gymt god 😀

 14. Ha ha, såg att jag komenterat detta fält för tre år sedan, hade jag helt glömt. Där ser man att drycken gjort intryck 😀

 15. Minns den väl. Det var under ”Grease tiden”.
  Då tyckte jag den var såååå god. Ananas var den smaken jag minns.
  Förpackningen var något nytt som var lockande och den liksom kallade på mig som ung kille. Den verkade cool och god.
  Hade verkligen velat se och smaka den igen!

 16. Minns den och saknar den, Poprocks, Åse-glass och Car.
  Somrarna då ingen satt inne om det inte var för Familjen Macahan
  på ettan🙄. Eller var det på tvåan?

 17. Janeth Liljegren Says:

  Har aldrig glömt denna dryck i en sån häftig förpackning 😋 Skulle gärna se att de kom tillbaka på hyllorna Älskade den röda mest med ananas smak, lite syrlig och samtidigt söt med mycket kolsyra och svagt gul i färgen. Minnen av att vara i Smögen vid bryggan i båten, köpte den alltid i kiosken där. Då med sorl o skratt runt oss i sommarnatten 🤩och marelden blänkte i havet. Det var tider det 😀 Kul och höra allas minnen o kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: