Cirkeln sluts – tankar kring dokumentären ”Ström åt folket”

Har just sett den intressanta dokumentären ”Ström åt folket” som visades av SvT ikväll. Det är en mycket kreativt återberättad dokumentär om svensk ”elektronisk musiks” historia från 50-talet till idag.

Så alldeles väldigt många bekanta ansikten (och en del okända), miljöer och musiksnuttar som strömmar förbi… Dokumentären vill reda ut sambanden, hur samhället, tekniken och artisterna påverkat och influerat. Första kvarten kändes berättarformen väl sönderklippt och upphackad innan jag kom in i formen, men nu efteråt läste jag att filmen är klippt i samma tempo som musiken, 125 bpm. All musik, alla intervjuer ligger i takt och är en remix i sig. Smart och kreativt av den gamle producenträven Håkan Lidbo som är mannen bakom dokumentären.

Håkan Lidbo
Håkan Lidbo (1965- ) Foto: Adam Nilsson

Tänk vilken resa denna musikform genomgått från att ha varit så förhånad, marginaliserad, misstrodd och rent av fysiskt bespottad till att på sätt och vis bli störst då Swedish House Mafia fyller de största arenorna upprepade gånger. Till att verkligen bli folkets musik. Till att bli accepterad.

Att se dokumentären kändes för mig litet som ett slutande av cirkeln. Det kändes speciellt. En ödmjuk stolthet över att ha varit med på ett litet, litet hörn som en av dem som haft den modiga smaken att intressera sig för en musikform man då för 30 år sedan i princip måste ta stryk för att få lyssna på.

Som att vi som en gång trodde på det här när så få andra gjorde det faktiskt på något sätt fick rätt till slut. Det här var ju framtidens musik, tyckte vi. Och i den framtid som nu blivit nutid kan jag också skriva direkt till mina gamla idoler, en gång så fullständigt ouppnåeliga, och tacka för musiken. Vackert så!

Om dokumentären på SvTs webb:
http://www.svt.se/k-special/strom-at-folket-1

Och så länken till själva dokumentären:
Ström åt folket – dokumentär

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: