Storslagen öppningsceremoni och suveränt svenskt arrangemang av ESC 2013 i Malmö

Ja jag måste säga att jag kände mig riktigt stolt när jag såg den storslagna öppningsceremonin till Eurovision 2013 i Malmö…

Det var verkligen ovanligt fint och stämningsfullt gjort. Och den lilla storyn om fjärilslarven som föds i Baku och sen reser hela vägen genom Europa för att bli till en vacker fjäril i Malmö är suggestiv och kreativt effektfull på samma gång. Den symboliska fjäril som sen dök upp i alla presentationer skrudad i respektive lands färger. Hög stilpoäng där Sverige!

Eurovision_Song_Contest_2013_logo

Den specialskrivna musiken av Björn Ulvaes, Benny Andersson och DJ Avicii fungerade utmärkt bra och var precis så storslagen som man kunde hoppas på. Bron som de tävlande i procession tågade in på efter sina länders flaggor var precis så symboliskt olympisk som den kan vara i Malmö vid bron som binder oss samman med kontinentala Europa.

Det svenska arrangemangets tema ”We are one” är precis vad som från början var hela tanken bakom festivalen när den drog igång 1956 ca 10 år efter andra världskriget, som ytterligare ett sätt att skapa mer samhörighet i Europa. Och det kändes som att Sverige nu också tog chansen att med detta arrangemangs tydliga utropstecken utveckla festivalen och inför Europa och världen föra fram de demokratiska, självdistanserade, toleranta och fördomsfria ideal och värderingar vi står för. Så kan jag nu också läsa om all välförtjänt beröm som det svenska arrangemanget nu får.

Extra trevligt i denna glädje är att evenemanget ägde rum i just Malmö, den stad i Sverige som på senare år figurerat i flest negativa sammanhang och fått så mycket badwill. Detta var därför mycket välbehövlig goodwill för Sveriges tredje stad (som nu i en vecka varit den första), porten mot Europa.

Och till sist, Petra Mede gjorde ett alldeles fantastiskt professionellt jobb som ensam värdinna, språkkunnig, fokuserad och med självdistans och lagom humor. En insats hon får mycket välförtjänt beröm för. Högsta poäng för det Petra!


Och här har vi introduktionen och öppningsceremonin till ESC i Malmö 2013

Och… Grattis Danmark! Ni vann igen, i Sverige…

DN-artikel om ESC i Malmö:
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/alla-alskar-malmo

Annonser

2 svar to “Storslagen öppningsceremoni och suveränt svenskt arrangemang av ESC 2013 i Malmö”

  1. ”Extra trevligt i denna glädje är att evenemanget ägde rum i just Malmö, den stad i Sverige som på senare år figurerat i flest negativa sammanhang och fått så mycket badwill”

    Det finns skäl till att Malmö har dåligt rykte, tack vare en del politker i Malmö så kändes Eurovision i år som ren propaganda för att bla dölja att judar väljer att flytta från Malmö.

    • Men kan det verkligen stämma att lokala kommunpolitiker skulle varit så antisemtiska att judar verkligen flyttat? Det är isåfall helt förfärligt och misskrediterar isåfall dessa politiker så fullständigt att jag inte kan tro att de kan ha kvar sina uppdrag.
      Jag tycker ändå att det är positivt att Malmö förknippas med någon form av goda nyheter. Jag tror ändå att den positiva rapporteringen kring eventet för staden och dess invånare i en positiv riktning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: