Exit – Trevor Bolder

I förra veckan nåddes jag av det sorgliga beskedet att Trevor Bolder avlidit i sviterna av cancer. Bolder var en gång bassist i David Bowies klassiska kompband ”Spiders from Mars” under Ziggy Stardust-eran i början på 70-talet.

Bolder började i sitt första band ”Ronno” med gitarristen Mick Ronson redan 1970 då de båda var en del av den lokala musikscenen i engelska Hull. Tillsammans med Ronson och trummisen Mick ”Woody” Woodmansey spelade sen Bolder på David Bowies klassiska ”Hunky Dory”-platta anno 1971.

trevor_bolder_bowie_1972
Trevor Bolder, med sina magnifika färgade polisonger, på scen snett bakom Bowie under Ziggy-eran 1972

Detta ledde till det massiva internationella genombrottet med nästa Bowie-platta, 1972 års odödliga rock-epos ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Bolder var sen med på den omfattande Ziggy Stardust-turnén och spelade med Bowie på 1973 års ”Aladdin Sane” och ”Pinups”. 1974 avslutade så Bowie samarbetet med sitt gamla kompband och flyttade till USA.

SpidersFromMars
Hela ”Spiders from mars” anno 1972: Bolder, Woodmansey, Bowie och Ronson

Trevor Bolder spelade sedan på Mick Ronsons framgångsrika soloplatta ”Slaughter on 10th avenue” från 1974 men gick efter det vidare till engelska 70-talshårdrockarna Uriah Heep som han spelade med ända fram till sin död.

En fotnot i sammanhanget är att även Mick Ronson dog i cancer, bara 46 år gammal 1993. Trevor Bolder överlevde sin gamle kamrat och ”Spiders of Mars”-kollega med 20 år. Trevor Bolder blev 62 år.

trevor-bolder-today
Trevor Bolder (9 juni 1950-21 maj 2013)

Letade länge efter ett lämpligt klipp med Mr Bolder, men de flesta av dem är så mörka med allt det lilla ljus som finns på Bowie. Trevor Bolder var en stor bassist men spelade i skuggan av Bowie på mer än ett sätt. Valde till slut en studioinspelning med ”Starman” från 1972 där vi då och då får se Trevor Bolder med sina ikoniska färgade polisonger.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: