Ziggy is dead, long live Ziggy! 40 år sen Bowie pensionerade sitt klassiska alter ego

”Not only is it the last show of the tour, but it’s the last show that we’ll ever do. Thank you…”

Dramatiken var maximal när David Bowie tog farväl av sitt första och kanske mest framgångsrika alter ego – Ziggy Stardust. Det var sista spelningen på den långa världsturné som följt på det stora genombrottet med Ziggy Stardust-plattan från 1972. Men sin osvikliga känsla för dramaturgi gör han detta uttalande inför konsertens sista låt, den storslagna och ödesmättade ”Rock’n’Roll suicide”, som också är sista spåret på plattan.

Bowie Ziggy 1973
David Bowie för sista gången som Ziggy Stardust på Hammersmith Odeon i London, 3 juli 1973

De flesta i publiken uppfattade det som att Bowie tänkte pensionera sig själv från musiken redan vid 26 års ålder och att detta faktiskt var den allra sista spelning han skulle göra. Chocken och överraskningen för fansen var stor, vilket framgår i klippet nedan.

Men lyckligtvis blev det ju inte så, vilket dock denna chockade publik inte hade en aning om. De visste ju ännu inget om vilket förbluffande kreativt 70-tal med dramatiska scenbyten som väntade Bowie. Nu i juli 1973 handlade det ju ”bara” om att epoken Ziggy Stardust var över och detta skulle visa sig vara den sista spelningen med kompbandet ”Spiders from Mars”.

Ett år senare var Bowie själv tillbaka på scen med sin nya Diamond Dogs-turné uppbackad av nya musiker sommaren 1974. Men det är en annan historia.


Klipp från den sista Ziggy-konserten på Hammersmith Odeon. Vid 1:20 i klippet kommer det dramatiska uttalandet och sen den avslutande ”Rock’n’Roll suicide”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: