Prefab Sprout om Scritti Politti: sophisti-popens mest intellektuella tycker till om varann

Jag såg ett klipp där skivaktuelle Paddy McAloon kommenterade sin fascination och respekt inför bransch-, genre- och generationskollegan Green Gartside. Det här var intressant, tänkte jag, och inte bara för att jag är ett stort fan av deras grupper, Prefab Sprout respektive Scritti Politti. Det handlar om två exceptionellt hyllade låtskrivare, två exceptionellt intellektuella låtskrivare med mycket ambitiösa poptexter. Spännande att få höra hur det kan låta när en av dem tycker till om den andre.


Klippet är hämtat ur en BBC-dokumentär om Scritti Politti från 2000. Den skulle jag vilja se.

För mig gav det känslan av ett mästarmöte på nåt sätt. Ja nåt egentligt möte var det ju inte eftersom det handlar om att den ene kommenterar den andre. Men mot bakgrund av sådana tidigare tramsiga massmediekonflikter som den mellan Oasis och Blur en gång tycker jag förstås det känns väldigt trevligt att få höra så nyanserade kommentarer som de Paddy McAloon fäller om sin kollega Green Gartside. Det värmer mitt hjärta att höra.

Paddy har många fantastiska poplåtar på sitt samvete och så har även Green. Men jag tror Paddy gärna önskat att han även skrivit just ”The word girl” som han talar om i klippet. (För er som läste gårdagens blogg om Paddys utseendemässiga förvandling till Gandalf den Vite kan här se att de första stegen på den vägen tagits redan år 2000.)

Green Gartside
Green Gartside, alias Paul Julian Strohmeyer (1955- )

Väljer ut ett alldeles eminent exempel på Greens låtskrivande. Här är magiska ”Brushed with oil, dusted with powder” från plattan ”Anomie & Bonhomie”, 1999

Och konstigt vore det väl om inte ”The word girl” från Scritti Polittis succé- och genombrottsplatta ”Cupid & Psyche ’85”, 1985 kommer med här. Paddy sjunger ju litet på den också i klippet, men så här lät den och såg ut med Green och Scritti i originalversionen, för här kommer den officiella videon.

PS: Sophisti-pop är en relativt nydefinierad genre som hade sin storhetstid på 80- och 90-talen och som bl a inkluderar just grupperna Prefab Sprout och Scritti Politti. Faktiskt måste de sägas vara utmärkta exempel ur denna genre.

Läs mer om sophisti-pop här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: