Självupptagne Ken Ring i ”Så mycket bättre”

Ken Ring har varit i blåsväder många gånger i sitt liv. Kriminalitet, homofobiska, rasistiska och alltmänt omdömeslösa uttalanden har förknippats med honom. När det annonserandes att han skulle vara med i årets (fjärde) upplaga av ”Så mycket bättre” anade jag nog att det skulle bli litet rubriker av en eller annan anledning. Och så blev det. Fast kanske inte på det sätt som jag först trodde.

Att rappare som medverkar i programmet inte gör några klassiska covers är vi vana vid sedan tidigare säsonger. Så var det även för Petter och i viss mån även för Jason ”Timbuktu” Diakité. De utgår istället från låtens refräng, tema och skriver sedan egna verser att rappa. Men Ken Ring har tagit det hela ett steg längre…

Ken Ring
Ken Ring (1979- )

Under årets upplaga har Kens tolkningar genomgående varit väldigt personliga där han med stor konstnärlig frihet tolkat sina kollegors alster. Jag tyckte det var ok de första gångerna. Ken är charmig, humoristisk, flirtig, verbal och totalt befriad från pk-hänsyn. Han säger litet vad som helst. Närsomhelst. Och det är omöjligt att inte beröras av hans fruktansvärda uppväxt. Vilket öde. Inget barn skulle behöva ha det så. Detta ursäktande trauma till trots har det känts som att det blivit litet för mycket, litet för självupptaget i de senaste programmen. Och då särskilt i gårdagkvällens ”Så mycket bättre” då Ulf Dageby var i fokus. Ja eller borde ha fått vara i fokus.

Kens version av Ulf Dagebys ”Barn” hade inte mycket med originalet att göra. Istället blev det en enda lång självupptagen och smått tragisk inlaga i den vårdnadstvist Ken uppenbarligen befinner sig i. Med respekt för att Ken haft en förfärlig uppväxt som verkligen ställt till det för honom är detta ändå att gå för långt. Det här blev för introvert och självupptaget. Ken har haft sitt program då han fick stå i fokus och nu ville nog fler än jag att Ulf Dageby skulle få stå i centrum. På sitt försynta vis har också Dagebys förvåning över Kens tilltag vädrats i media. ”Det går inte att stoppa Ken, han lever i sin egen fors”.

Eller som i en tidigare, nu redan smått klassisk, replikväxling mellan Ulf och Ken som är talande för dem båda:
Ulf: ”Du är oanalysbar. Det är som att analysera Ume Älv!
Ken: ”Vem är det?”
(Ridå)

I media har det varit både bu och bä om Ken Ring, är hans medverkan en frisk fläkt i programmet eller ett omdömeslöst val av TV4?

Det är nog tämligen uppenbart för de flesta att det blir litet för mycket, litet för självupptaget när Ken låter varje låtval bli en privat terapisession
på bästa sändningstid, men med hans bakgrund och förutsättningar i livet är det kanske förståeligt.

KDU-ordförandens kritiska inlägg i SvD om Ken Rings medverkan i ”Så mycket bättre”:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fel-av-tv4-att-hylla-ken-ring_8708542.svd

Positiv artikel i Aftonbladet om Ken Rings betydelse i underhållningsprogrammet:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article17851867.ab

Ulf Dageby i Expressen om Ken Ring:
http://www.expressen.se/noje/ulf-dageby-det-gar-inte-att-stoppa-ken/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: