Malik Bendjellouls dokumentär om Kraftwerk – Wolfgang Flür och Karl Bartos berättar

Att Sverige i veckan som gick hade besök av legendariska Kraftwerk, eller det som nu finns kvar av det som var det klassiska Kraftwerk, har inte undgått läsare av denna blogg.

Att gruppens klassiska uppsättning, den kvartett som förknippas med plattorna från 70- och 80-talen, inte längre består är ett faktum. Men vad var det som hände?

I den här intressanta dokumentären berättar de både avhoppade medlemmarna Wolfgang Flür och Karl Bartos sin historia om Kraftwerk. De gör det med både uppriktighet och känsla och inte utan humor, vilket kan behövas. För det är i mitt tycke sorgligt att det gått som det gått. Nästan litet ovärdigt, men det är min uppfattning utifrån den information jag har.

karl_bartos_1
Karl Bartos (1952- )

Det brukar sägas att det alltid finns två versioner när en konflikt uppstått. Tyvärr lär vi inte få höra vad de båda andra medlemmarna Ralf Hütter och Florian Schneider tycker. De är inte intresserade av att berätta sin version och det får vi respektera. Deras avskildhet och excentricitet är legendarisk. Det går helt enkelt inte att komma i kontakt med dem, vilket den här dokumentären tydliggör.

Wolfgang Flür
Wolfgang Flür (1947- )

Dokumentären är från 2001 och är gjord för SvTs ”Pop i fokus” av Malik Bendjelloul och i den får vi utöver Wolfgang och Karl höra artisterna Björk, Moby, Karlheinz Stockhausen och designern Peter Saville berätta vad de tycker om Kraftwerk.

Just det, Malik Bendjelloul är förstås han som ca 10 år senare skulle vinna en Oscar för den så hyllade musikdokumentären ”Searching for Sugarman”.

Jag vill rikta ett varmt tack till min mångårige musikaliske inspiratör och kollega från Spraydio-tiden, Mats ”Miggus”  för tipset om denna dokumentär och för att ha klippt ihop de tre delarna för lättare åtkomst.

Jag uppskattade den här dokumentären väldigt mycket. Hoppas att du också gör det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: