Skandal-OS i Sotji – Putins projekt i sovjetisk anda

Imorgon tjuvstartar de olympiska vinterspelen i Sotji vid Svarta havet i södra Ryssland. På fredag sker den officiella invigningen. Men redan innan spelen ens börjat är det uppenbart att detta är de mest skandalösa vinterspelen i OS-historien. Och kanske de mest osannolika.

Att genomföra de olympiska vinterspelen i en badort vid Svarta havet – ”den enda plats i Ryssland där det vintertid inte finns nån snö” – uppges kosta 330 miljarder kronor. Det är sex gånger så mycket som vinterspelen i Vancouver 2010 och fyra gånger så mycket som sommarspelen i London 2012. Det är faktiskt mer än alla tidigare vinterolympiader tillsammans och ungefär lika mycket som landet Bulgariens hela BNP.  En tredjedel av den gigantiska notan antas dessutom ha försvunnit i korruption. Att tiotusentals arbetare inte ens fått betalt för det hårda arbete de utfört spär bara på den groteska bilden av detta obehagliga projekt.

För SvTs Uppdrag Gransknings reportage i onsdags i förra veckan var just fruktansvärt obehagligt. Det avslöjade de ryska myndigheternas maffiametoder, hur arbetare som protesterat har hotats, torterats och tvingats avstå från sina löner. Gästarbetare har kastats ut ur landet när de krävt sin avtalade ersättning för utfört arbete.

När Ryssland 2007 tilldelades vinterspelen (med den redan då budgeterade kostnaden på 80 miljarder kronor) utlovades ett grönt OS i samarbete med FN:s miljöprogram UNEP. Det samarbetet, liksom konsultavtalen med Världsnaturfonden (WWF) och Greenpeace, avslutades när bygget tog fart och miljarderna började rusa. Inga hänsyn har tagits till vare sig miljön eller lokalbefolkningen.

Homofoba uttalanden från Kreml och nu senast från borgmästaren i Sotji, Anatolij Pachomov, visar på ökad intolerans långt från de värden som de olympiska spelen sägs vilja sprida om fred, samarbete och gemenskap mellan människor

OS i Sotji är inget annat än en skandal och har kommit att bli en symbol för maktmissbruk, förtryck och förnedring. Det är president Vladimir Putins sätt att hylla sin egen tid som landets ledare och för hela världen få visa upp ett Ryssland som åter är en stormakt långt från svaghetsåren på 90-talet.

OS i Sotji framstår alltmer som ett personligt prestigeprojekt för mannen som i höstas passerade Barack Obama på tidskriften Forbes lista över världens mäktigaste. Det är ju inte heller precis första gången i världshistorien som OS används av totalitära regimer i propagandasyfte…

Vladimir Putin
Vladimir Vladimirovitj Putin (1952- )

Ovanpå allt detta ska spelen nu bevakas av 40 000 poliser vars uppgift är att skydda detta storryska propagandaspektakel. Sotji ligger alldeles nära de kaukasiska länder och före detta ryska/sovjetiska provinser där den muslimska befolkningens uppror mot Ryssland/Sovjetunionen pågått sedan mitten av 1800-talet. Rädslan för terrorhot mot spelen är mycket realistisk.

Som maktdemonstration är valet av Sotji perfekt. För Rysslands maktfullkomlige och populistiske ledare Putin har bestämt att spelen ska hållas där oberoende av sådana futtigheter som väder-, ekonomiska- och politiska förutsättningar. Utöver tidigare maktdemonstrationer som krig i Tjetjenien, avstängning av gasleveranser till Ukraina och övningar med attackflyg mot Sverige blir nu Putin ytterligare ”sovjetisk” i sitt ledarskap.

Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö högskola beskriver spelen som en demonstrationseffekt. ”Kan Ryssland arrangera OS i Sotji så kan Ryssland arrangera OS var som helst, och det visar på kontroll. Man kan också se spår av sovjetiskt tänkande i de här grandiosa satsningarna. Den storvulna idén om att besegra naturen, vilket det ju handlar om när man förlägger vinter-OS till det subtropiska Sotji, leder tankarna tillbaka till sovjettidens projekt med flodvändningar i Sibirien”.

Själv minns jag de sovjetiska kemiska väderbombningarna av hotande regnmoln vid Moskva-OS 1980. Det fick ju helt enkelt inte regna vid invigningsceremonin så de sovjetiska myndigheterna såg till att ev regnmoln bombades bort med kemikalier, liksom de kinesiska myndigheterna som vid Peking-OS 2008 ville försäkra sig om en regnfri zon för tävlingarna i huvudstaden.

”Sotji är samma stil, och det är väldigt mycket Putins stil att agera på det sättet – att visa att vi kan göra vad som helst och ingenting kan stoppa oss, att bygga gigantiska projekt utan att bry sig om det ekonomiska. Putin är väldigt sovjetisk i sitt tänkande, och den här typen av manifestationer är typiska för auktoritära ledare. Det som har tillkommit är den stora korruptionen”, säger Anders Åslund, professor i nationalekonomi och Rysslandsanalytiker vid den amerikanska tankesmedjan Peterson Institute.

DV1091692
OS-byn i Sotji – kanske världens mest skandalösa arbetsplats? (klicka för större bild)

Det framstår nu som oerhört omdömeslöst och naivt av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att låta Putins Ryssland arrangera vinterspelen i Sotji. Ryssland är en auktoritär stat, farligt nära gränsen till diktatur, och Sotji är en mycket olämplig plats för olympiska vinterspel, sett såväl till kostnader som till säkerhetsrisker.

Det är nu försent för IOK att stoppa spelen i Sotji. Och eftersom den populistiske Putin egentligen bara bryr sig om hemmaopinionen – i resten av världen sprider sig nu alltmer bilden av de skandalösa spelen – finns det nu bara två saker om skulle kunna snuva den ryske machomannen på hans propagandatriumf. Det ena är terrordåd och det andra att Ryssland vinner för få guld.

Jag hoppas verkligen inte på det första, men nästan på det andra. Men det vore förstås fel mot alla de ryska idrottsmän och kvinnor som förberett sig i så många år för detta. De är naturligtvis värda alla medaljer de kan erövra.

Jag gillar i vanliga fall verkligen att följa både sommar- och vinterolympiaderna, men den här gången känns det som att jag får lust att avstå. Det som skulle bli en idrottsfest med positiva förtecken av internationell förbrödring och förståelse mellan folken, ja allt det där med den olympiska tanken ni vet, känns nu bara som en ovanligt olustig historia. En skandal helt enkelt!

Annonser

4 svar to “Skandal-OS i Sotji – Putins projekt i sovjetisk anda”

  1. Jag är nästan larvigt glad att SVT förlorade sändningsrättigheterna till de här spelen så att inte jag betalar för någonting via min tv-licens. Jag kan inte för mitt liv begripa vare sig hur Kina eller Ryssland kunde få hålla OS med tanke på att det här är länder i förklädd diktatur, men vad som gör mig EXTRA upprörd över OS i Sotji är de brutala lagarna som förbjuder ”gay-propaganda” och den brutalitet som följt i dess spår.
    I mitt tycke kommer vi så långt bort man bara kan komma ifrån den ursprungliga tanken om OS som en plattform för gemenskap och vänskap i sportsliga sammanhang, när det nu bara har blivit ett politiskt maktspel och det här gör mig ytterst illa till mods.
    Jag planerar att inte se en enda minut av de här spelen. En protest som knappast kommer märkas, men som kommer kännas bra i min själ.

  2. Kan inte annat än hålla med Mrs Data… OS har tappat nästan allt det tidigare stått för, och med nuvarande organisation bakom lär vi knappast få se några förbättringar inom överskådig tid, är jag rädd.

    • Ja detta OS är verkligen ett lågvattenmärke, vilket London-OS och Vancouver-OS inte var. En skandal helt enkelt att Putins Ryssland fick förtroendet att arrangera dessa spel. Ett förtroende de missbrukat på det mest vidriga sätt. Något jag reagerar starkt mot. Därför denna blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: