”En liten hämndlysten man” – den skakande aktuella berättelsen om Putins väg till makten

Elden i Sotji har nyss slocknat…

Så är Vladimir Vladimirovitj Putins stora propagandaprojekt över, i söndags kväll fick världen bevittna den storslagna och vackra avslutningsceremonin för Sotji-OS.

Jag har i dagarna läst en skakande och smått sensationell berättelse om mannen jag nyss bloggade om. Mannen som nu säkert känner sig nöjd med sitt grandiosa propagandaprojekt.

Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen har med sin bok ”Mannen utan ansikte” inte bara skrivit en obehagligt och skrämmande intressant berättelse om Vladimir Putins väg till makten, utan även en spännande exposé över det nya Rysslands historia. Dvs från Sovjets upplösning och framåt.

Mannen utan ansikte
Mannen utan ansikte” – Masha Gessens berättelse om Putins väg till makten och hur han sedan förvaltat den

Vi får läsa berättelsen om Putins barndom i Leningrad, Sovjet på 50-talet. Den lille tuffe pojken som aldrig backade i ett slagsmål och var känd som en ligist. Den unge mannen som skärpte till sig, drömde om att bli KGB-agent och utbildade sig till jurist men fortsatte att alltid ge igen, aldrig glömde en oförrätt.

Vi kan läsa om hur det gick till 1999 när Putin fick makten och ingen egentligen visste vem han var. Den anonyme KGB-agenten som verkade så omutbar och redbar och som var kretsen kring Jeltsins bästa och säkraste alternativ som tronföljare när Jeltsin till slut fick lämna sin maktposition. Något Jeltins till slut gjorde, inte utan dramatik, på självaste nyårsafton 1999.

Gessen beskriver det som en dimma som låg över Putins första år vid makten, då han snabbt befäste sina positioner. Dimman av samtida händelser som gjorde att omvärlden först inte reagerade på Putins metoder och hans sätt att styra landet; skandalen kring amerikanska presidentvalet Gore – Bush 1999, felräkningen av röster om ni minns, och sedan kom 9-11 och Putin var plötsligt en bundsförvant och allierad i kampen mot (muslimsk) terrorism.

Så illusionen levde märkligt länge. Kanske ville Putin demokrati trots allt? Men nu med facit på hand: misstänkta lönnmord, riggade rättegångar, upprepat valfusk, stalinistiskt massiv byråkrati och de återkommande historierna om fria företag och medier som slukats och berikat Putin och kretsen runt honom. Det är en obehaglig verklighet som Putin iscensatt.

Nu har dimman lättat och illusionerna farit sin kos. Nu är det försent att reagera, Putin har cementerat sin position och vägrar nu att på demokratisk väg behöva skiljas från makten. Masha Gessen beskriver vägen dit, hur det gick till. Det är skrämmande hur Putins väg till makten kan ses som en maffiaversion av Hitlers. Vi har bakgrunden med en illa förankrad demokratisering av ett land utan demokratisk tradition som leder till konflikter, skakig samhällsekonomi och känsla av kaos. Putin är mannen som tycks lova stabilitet och återupprättande av Rysslands stolthet och storhet.

Boken är litet rörig bitvis, ingen tydlig kronologisk struktur, men researchen är massiv och källorna som trätt fram är mycket intressanta. Många har skrämts till tystnad i Putins Rysslands, här berättar några av de viktigaste för Gessen.

Putin håller sedan 15 år fortsatt landet i ett järngrepp som envåldshärskare och har inte velat behöva ta hänsyn till något så futtigt som att ett demokratiskt val skulle kunna avlägsna honom från makten.

Masha Gessen har beskrivit Vladimir Vladimirovitj Putin som en liten hämndlysten man. En långsint man. En man som ger igen. En man som troligen också beordrat de politiska mord som drabbat regimkritiker inom och utom landet. Fram till för bara något år sedan var Gessen så obeskrivligt modig att hon bodde kvar i Ryssland, men det senaste jag hört är att hon nu lämnat landet med sina två adopterade barn och sin partner. Det faktum att hon lever i en lesbisk relation är naturligtvis inget som underlättar hennes tillvaro eller förutsättningarna för hennes barns uppväxt i Ryssland av idag.

Det moderna Ryssland är inte längre en demokrati och det är en tragedi för det ryska folket att det demokratiska experimentet tog sig denna väg. Jag vill förstås, som Masha Gessen, hoppas på att Putins era nu ändå snart ska vara slut. För det ryska folkets skull.

Masha Gessen
Masha Gessen (1967- )

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: