Iggy planerar göra en Hemingway med haj

Efter att trummisen Scott Asheton avlidit den 15 mars hemma i Ann Arbor, Michigan är nu Iggy Pop den siste överlevande originalmedlemmen i The Stooges.

Gitarristen (storebror) Ron Asheton dog i en hjärtattack 2009 och basisten Dave Alexander söp ihjäl sig redan 1975. Iggy hyllade sina gamla missanpassade bandkompisar redan 1977 i låten ”Dum dum boys” på The Idiot-plattan.

scott-asheton-stooges-650-430
Scott Asheton (1949-2014)

Jag läste i DN för ett par dagar sedan att Iggy inte planerar att dö på långvården. Att dö på ålderdomshem måste i det längsta ha varit en högst otippad död för James Osterberg, alias Iggy Pop. Att den mannen överlevde 70-talet måste vara ett av de större miraklerna i musikhistorien. Men på senare år har Iggys sundare vanor börjat göra den odramatiska ”sotdöden” mindre otrolig.

Iggy Pop 2010

Iggy Pop (1947- ) på Way out west i Göteborg 2010

– Jag har en strandvilla på Caymanöarna, där det finns hajar. När jag är  ute och simmar brukar jag tänka att en hajattack skulle lösa en hel del  problem, säger Iggy Pop till Playboy.

Jag är inte ett dugg förvånad över att Iggy planerar att göra en Hemingway. (Eller varför inte en Hunter S Thompson?). Att dö en våldsam död, fast på sitt eget sätt. Och inte med ett skjutvapen i hand. Den här hajvarianten verkar desto otäckare måste jag säga.

Min analys är att detta haj-uttalande är ett utslag av James Osterbergs galna, sjuka humor och ett sätt att bygga på det personliga varumärket kring mannen som lever farligt, fortfarande efter 65 år fyllda. Varumärket ”Iggy Pop” – kvintessensen av farlig otyglad rock’n’roll – kan inte, får inte dö under sådana triviala och ospännande omständigheter som ett långsamt borttynande på långvården…

the-stooges
The Dum dum boys” – The Stooges, ca 1970 (Dave Alexander, Scott Asheton, Iggy Pop, Ron Asheton)


Iggy Pop: ”Dum dum boys”, 1977

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: