Richard Adams – fortfarande miljömedveten och med i matchen

Jag återkommer titt som tätt till romanen ”Den långa flykten” så här års. Boken har sin engelska titel ”Watership Down” efter den plats i Berkshire som är målet för huvudpersonernas långa flykt undan den förstörelse och utplåning som deras ursprungliga hem i Sandleford utsätts för. Boken som blivit en modern klassiker kom redan 1972 och kan bl a ses som ett tidigt inslag i miljödebatten.

Som de flesta läsare av denna blogg helt säkert redan känner till så handlar boken om en grupp vildkaniner som i sista stund flyr undan sin hemkolonis förestående undergång genom människornas byggplaner. De flyr i försommartid genom det vackra landskapet i södra England på väg mot en plats där de kan skaffa sig ett nytt hem. Inte minst naturskildringarna är makalöst finstämda och uttrycksfulla. Boken är den engelske författarens Richard Adams debutroman och ingår i det s k Världsbiblioteket, en svensk lista över världens hundra bästa böcker.

Listan röstades fram 1991 av flera hundra svenska experter, såsom Svenska Akademien, Svenska Deckarakademien, bibliotekarier, litteraturvetare, författare och bokhandlare. Jag måste säga att jag tycker att ”Den långa flykten” verkligen är en så pass fin, välskriven, spännande, kreativ och vacker roman att den faktiskt förtjänar sin plats i detta hedrande sammanhang.

omslag_den_langa_flykten
Omslaget till den första svenska utgåvan av ”Den långa flykten”, Bonniers, 1975. Den var utvald i serien ”Månadens Bok” 1975 och blev en omedelbar succé i Sverige. Jag minns så väl detta omslag från mammas och pappas bokhylla. Det var en tidig läsfavorit som jag fortfarande tycker väldigt mycket om.

Richard Adams var 52 när hans debutroman publicerades. Berättelsen om kaninernas äventyr hade från början varit en muntlig story han hittat på och berättat för sina döttrar i samband med en resa. Det var inte helt lätt att få boken publicerad, men till slut gick det, till miljoner läsares glädje. Med 50 miljoner sålda exemplar kunde Adams sluta som statstjänsteman och fokusera på skrivandet. Det har han gjort alltsedan dess. Och han lever fortfarande, nyligen fyllda 94 år.

Richard Adams 90
Richard Adams (9 maj 1920 – ) i ett foto från 2010, 90 år gammal

Och Adams är fortfarande helt med i matchen och är bl a i nuläget inblandad i kampen för att rädda det natursköna området Sandleford Common i grevskapet Berkshire från att bebyggas med bostäder. Det ser alltså ut som att det Adams berättade om i sin bok är på väg att hända i verkligheten. Området som nu hotas av bebyggelse är just de platser han berättar om i sin älskade roman. Och har är nu förstås en av dem som protesterar mot dessa byggplaner:

”- I strongly protest again sthe utter desecration of a beautiful piece of countryside. Once these places are built over, they are lost forever!”

Richard Adams vet vad han talar om för det här är platser, ängar, skogar och fält där han som barn lekte redan för 90 år sedan.

En namninsamling kom igång rätt snabbt 2012 och jag kunde se att de snabbt fick in över 9 000 påskrifter.

Richard Adams yngre
Richard Adams på 70-talet, i samband med en promenad uppe på Watership Down

Webbplatsen för uppropet att rädda Sandleford och Watership Down:

Namninsamling för att stoppa byggplanerna:
https://www.change.org/en-GB/petitions/save-watership-down-don-t-develop-sandleford-park

Hands off our land...”, Richard Adams första debattartikel från 2011 för att rädda Sandleford och Watership Down

Say no to Sandleford

Jag måste säga att jag blir så inspirerad när jag får läsa sådana här berättelser om människor som trots en så extremt framskriden ålder fortsätter att leva i nuet och engagera sig för det de tror på. Heder åt Richard Adams!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: