En första kvinnlig allsångsledare på Skansen – Petra Marklund!

Imorgon kväll på bästa sändningstid är det premiär för årets upplaga av ”Allsång på Skansen”, en omåttligt populär och folklig företeelse som pågått alltsedan 1935. Den följs av upp till två miljoner tittare och har synts i SVT-rutan sen 1979. Imorgon den 24 juni 2014, alltså efter först 79 år, är det dock dags för något helt nytt – en första kvinnlig programledare. Märkligt att det skulle ta så lång tid. För imorgon är det Petra Marklund som intar scenen för första gången.

Det är nog ett alldeles utmärkt val. Petra har omfattande scenvana efter dryga 10 år på internationella scener under artistnamnet September och efter det stora publika svenska genombrottet i ”Så mycket bättre” hösten 2010 även som soloartist i Sverige. Petra har också mycket riktigt kommit att stå på Sollidenscenen vid två tillfällen efter det svenska genombrottet, 2011 och 2013.

En händelse som åtminstone ser ut som en liten tanke – och som kvällstidningarna givetvis nappat på är att Lasse Berghagen – mångårig allsångskung på Skansen – och Petra lärde känna varandra just i programmet ”Så mycket bättres” första årgång. De vill ha det till att Berghagen ”stöttar” och det gör han väl säkert på sitt eget omtänksamma sätt. Petra har dock i intervjuer betonat att hon vill göra programmet på sitt sätt och inte lyssna för mycket på vännerna Måns och Lasse. Självklart vill hon göra det på sitt sätt,  göra sin grej som den femte programledaren i ordningen och den första kvinnliga.

petra-marklund-allsang-skansen
Petra Marklund (1984- ) blir den femte allsångsledaren på Skansen och den första kvinnliga på 79 år

Själv är jag gammal nog att minnas Bosse Larsson på 70-talet. Ja eller från 1979 för det var ju då allsången började TV-sändas. Men vid den här tiden hade programmet en mer senior profil, vilket syns tydligt i det här klippet från premiäråret litet längre ned.

Jag tittade aldrig på ”Allsång på Skansen” som barn. Jag tillhörde inte målgruppen på den tiden. Men programmet har förnyats och förändrats genom åren och intresserar nu även en yngre publik alltsedan Lasse Berghagen, Anders Lundin och Måns Zelmerlöw började ta in internationella gästartister  och förnya allsångsrepertoaren. Men det hindrar ju absolut inte att de gamla klassikerna hänger med! De sista 10-15 åren har jag tittat några gånger varje sommar och kommer helt säkert att göra det i år igen.

Hursomhelst, allt gott till dig nu Petra! Med din ljusa, varma, vänliga utstrålning och underbara sångröst blir det här alldeles toppenbra! Heja Petra!


Bosse Larsson i allsångstoppform 1979 och nog kan man säga att såväl publiken som dess respons förändrats genom åren. Man hade inte behövt färg-TV för att få en rättvis känsla av publiken, som i flera avseenden såg mycket grå ut – men så har också det här klippet har 35 år på nacken… Bosse Larsson kunde verkligen sjunga och även konsten att ta en allsångspublik när det begav sig!

 Tidigare allsångsledare på Skansen:
Måns Zelmerlöw (2011–2013)
Anders Lundin ((2003–)2004–2010)
Lasse Berghagen (1994–2003)
Bosse Larsson (1974–1993)
Egon Kjerrman (1956–1966)
Sven Lilja (1935–1950)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: