”The Wall is down” på anrika restaurangen vid Kyhls strandbad

Just denna kväll den 21 juli 1990 gav Roger Waters med band en mycket omtalad ”The Wall-konsert på Potsdamer Platz i Berlin, alldeles invid den mur som nyss fallit. Konserten sändes ut över hela världen. Det var ett minnesvärt spektakel med mycket positiva förtecken.

Jag befann mig då, som nu, på semester och närmare bestämt på Österlen. Den här sommaren var jag några dagar i en stuga vid Mälarhusens strandbad som mamma hyrt av en vän. Dock saknades det vid denna tidpunkt en fungerande TV i denna annars så mysiga och trevliga lilla pärla som bara låg ett hundratal meter från stranden.

Därför promenerade jag de ca 6 kilometrarna längs den magnifika sandstranden norrut i skymningen mot Kyhls strandbad. Där fanns nämligen vid denna tid en vackert belägen restaurang och bar just vid stranden. Restaurangen vid Kyhls strandbad var vid denna tid en inbjudande plats med trevlig uteservering under kulörta lyktor och en fin stig med inbjudande trappor upp från stranden. På restaurangens ovanvåning fanns en bar där de hade en TV-skärm.

I den baren tog jag sen ett par öl som jag avnjöt till den stämningsfulla konserten. Jag har idag 2014, således prick 24 år senare, besökt Kyhls strandbad och sett vad som finns kvar av restaurangen…

20140721-233549-84949068.jpg
Restaurangen som den såg ut idag den 21 juli 2014, Vildvuxet oklippt gräs ramar in den gamla uteserveringen som nu används som uppstaplingsplats för gamla bildäck

Själva restaurangbyggnaden finns kvar. Den har stått kvar i alla år. Litet väderbiten är den förstås, men det är andra saker som hänt som ser litet tristare ut. Tydligen var det en bilhandlare som köpte den gamla restaurangen för ca 15 år sedan. Han valde att använda området som en uppställningsplats för sina bilar. Sina många bilar. Som mest var det närmare hundra bilar av varierande status.

Bilhandlarens samlarglädje blev ett problem för grannarna och en lång juridisk konflikt om bilarna vid Kyhls strand började mellan bilhandlaren och kommunen. Efter tio års processande, efter hot från kronofogden om bortforslande av bilarna, tog bilhandlaren reson och lyssnade på sina grannars samt kommunens önskemål. Han började till slut flytta bort bilarna. Några av dem står kvar kunde jag konstatera idag, men det är kanske bara ca tio stycken.

Medan den mångåriga konflikten pågick grodde den fina gamla restaurangtomten igen. Trapporna ned mot havet är övervuxna med sly och högt gräs. Det färgglada lyktorna och de välklippta gräsmattorna är nu ett minne blott. Lokalerna verkar i nuläget användas som upplag för diverse bråte och prylar. Det är en upplevelse av förfall och ointresse som möter betraktaren. En sorglig upplevelse.

Kyhl 5
Den lilla entrén från baksidan känns igen, men just innanför dörrarna lurar allsköns bråte

Kyhl 6
En blick in genom fönstret in i det som en gång var restaurangens bottenvåning visar nu upp ytterligare högar av bråte

Kyhl 8
I restaurangens trädgård fanns även tidigare några fina träbord där man kunde fika i egen regi. Så här ser de ut idag.

Kyhl 7
Den fina men väderbitna Kyhls-skylten hänger kvar på hörnet. Förhoppningsvis ska den kunna tändas igen i en inte alltför avlägsen framtid…

Klart att det är tråkigt att se allt detta trista förfall för den som minns hur fint det en gång var. Men, men… Det gick ju inte att hitta nån som var beredd att driva restaurangen vidare, så då blev det som det kan bli i dylika lägen.

Inte desto mindre tycker jag att det är så tråkigt när man ser en vacker tomt som denna misskötas och inte underhållas alls på så många år. Jag hoppas att det ruffiga förfallet snart ska vara förbi och att en ny krögare ska komma till vackra Kyhls strand och röja upp bland alla gamla bildäck och det senaste decenniets tilltagande bråte, förfulning och nedskräpning. Det här är verkligen en pärla vid Österlens stränder. En pärla som förtjänar att putsas upp och få glittra och blänka igen. Till besökares och grannars glädje.

Annonser

2 svar to “”The Wall is down” på anrika restaurangen vid Kyhls strandbad”

  1. Susanne Carlsson Says:

    Visst är det ett sorgligt förfall! Har varit här flera gånger och firat släktfödelsedagar. Sista gången jag var här var juni 1983 då vi som tog studenten från Friaborgsskolan i Simrishamn, hade vår avslutningsfest på Kyhl. Men tänk vad man hade kunnat göra med den här lilla pärlan!

    • Jag förstår dig Susanne! Det måste ha varit underbart att fira avslutningen på Kyhl då det ännu var den fina, stämningsfulla restaurang som jag också minns. Det måste ha varit nång gång i början på 90-talet som restaurangverksamheten upphörde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: