Tärningen stannar – svarta veckan fullbordad, världskriget ett faktum

Jag föreställer mig hur varmt det måste ha varit i de dåtida unformerna. Det var lika varmt och soligt då i början av augusti 1914 som det är nu 100 år senare. Och idag den 4 augusti fullbordas det dystra händelseförloppett i den s k svarta veckan som ledde till Första världskrigets utbrott 1914. Europa mobiliserade och trupperna började inta sina utgångspositioner för operationerna som väntade.

Då Tyskland förklarat Ryssland krig drogs även Frankrike in i den växande världsbranden genom att det fransk-ryska avtalet stipulerade militär hjälp i händelse av att endera part blev anfallen. I och med det var Österrike-Ungern, Serbien, Ryssland, Tyskland och Frankrike indragna i det blivande storkriget som några dagar tidigare börjat som ännu en lokal konflikt på Balkan.

Och sen fortsatte det…

Ausflug nach Paris 1914
Stämningen var hög i augusti 1914 när världen drog i krig. Segervissa tyska soldater rullar mot den ”utflykt till Paris” de klottrat om på godsvagnen

Redan i samband med mobiliseringen 1 augusti hade tyska trupper kränkt Luxemburgs neutralitet. Och natten mellan den 3 och 4 augusti hände det som fullbordade tragedin. Genom den tyska arméns berömda Schlieffenplan skulle den tyska (norra) högerflygeln göras mycket stark och tvingas gå genom Belgien för att slippa stångas med den franska huvudförsvarslinjen vid den gemensamma tysk-franska gränsen.

Det gällde för Tyskland att med Schlieffenplanens strategi vinna tvåfrontskriget mot de förbundna Ryssland och Frankrike genom att inledningsvis kraftsamla mot och besegra Frankrike och därefter slå ett avgörande slag mot det mer långsamt mobiliserande och agerande Ryssland.

Schlieffen hade själv sagt om sin, med tiden så omtalade, plan att den tyske soldat som ryckte fram längst ut på högerkanten skulle snudda vid kanalen med sin högra rockärm.

ischlie001p1
Fältmarskalken greve Alfred von Schlieffen (1833-1913), Det sägs att hans sista ord ska ha varit ”kom ihåg att hålla den högra flygeln stark…”

Detta tyska brott mot Belgiens neutralitet kom att innebära att även England drogs med i kriget. England hade garanterat Belgiens neutralitet, dvs lovat försvara Belgien mot främmande trupp. När tyskarna kränkte Belgiens gränser ställde England ett ultimatum att omedelbart dra tillbaka truppern. Då Tyskland inte svarade befann sig England krig med Tyskland.

200px-Theobald_von_Bethmann-Hollweg
Theobald von Bethman Hollweg (1856-1921), Tysklands rikskansler vid krigsutbrottet

Detta steg erkändes av den tyske kanslern Bethmann Hollweg samma dag i tyska riksdagen såsom stridande mot folkrätten. Han förklarade att detta intrång nödvändiggjorts av överhängande fara för franskt infall denna väg mot nordvästra Tyskland. ”Det onda vi nu gör skall vi söka göra gott igen, så snart våra militära syften uppnåtts”. Tyvärr skulle de militära målen inte komma att uppnås, men det skulle däremot snart bli fler tillfällen att förvärra stämningen i Belgien de närmsta åren än att förbättra den.
Franska soldater på väg mot fronten 1914
Lika hög var stämningen på den franska sidan av gränsen där soldaterna var på väg i motsatt riktning med siktet inställt på Berlin… Den franska armén skulle genom sin blint offensiva doktrin lida förfärliga förluster redan i augusti månad. De unga männen på bilden vet inte att de är på väg mot 1900-talets urkatastrof.

De unga männen på de tåg som gick mot öst och väst hade på båda sidor helt klart för sig att det skulle bli en snabb affär. Man skulle vara tillbaka innan löven föll. Eller åtminstone till jul. Detta stressade många att skynda sig till värvningskontoren för att inte missa det stora äventyret. Sådan var krigseuforin i Europa för hundra år sedan.

Bara ett fåtal diplomater i ledande ställning verkade kunna behålla ett balanserat sinne i den krigseufori som nu sköljde över Europa. En av dem var den franske ambassadören i Moskva, Maurice Paléologue, som skrev i sin dagbok: ”Så är tärningen kastad. Den del som förnuftet tillåtits spela i ledningen av folken är så liten att det knappt tagit en vecka att släppa loss det universella vansinnet.” 

Det skulle bara ta några veckor för att sanningen i det gamla ryska ordspråket skulle bli uppenbar för alla: ”Vägen till kriget är bred, men bara en smal stig leder hem mot freden.”

Jag sammanfattar den ”svarta veckan”

28 juli 1914
Österrike-Ungern förklarar krig mot Serbien.

29 juli
Ryssland börjar mobilisera sina arméer längs gränsen mot Österrike-Ungern och Tyskland

31  juli
Tyskland ställer ett ultimatum till Ryssland att avbryta mobiliseringen av sina miljoner soldater, men Ryssland vägrar.

1 augusti
Tyskland förklarar krig mot Ryssland. Det innebär att Frankrike dras med i kriget och att mobiliseringen börjar även i Frankrike.

2 augusti
England får information om att Tyskland invaderat Luxemburg och börja mobilisera sin lilla professionella armé.

3 augusti
Tyskland sätter Schlieffenplanen i verket och förklarar krig mot Frankrike. De första tyska soldaterna tågar in i Belgien.

4 augusti
Då tyskarna kränkt Belgiens gränser och inte besvarat Englands ultimatum om att dra sig tillbaka förklarar England krig mot Tyskland.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: