Om branden med bibliska dimensioner och planen som släcker den

Plötsligt kom den att dominera nyhetsrapporteringen i Sverige. Den stora branden i Västmanland.

Först lät det som en vanlig skogsbrand, dvs en sån som brandkåren släcker på ett par dygn, max. Men icke denna gång. Nej branden växte till den största skogsbranden i Sverige i modern tid. En brand som blev så stor och samhällsfarlig att vi till slut fick kalla in internationell katastrofhjälp för att släcka den.

Och det är ju i skrivande stund inte släckt än, även om rapporteringen nu visar att situationen har stabiliserats.

Brandröken känns nu av i en zon på 200-300 kilometers radie runt brandhärden i Västmanland. Det är en sötaktig brandlukt som jag nu känt i både Uppsala och Stockholm. Det är en naturkatastrof med biblisk dimension av nyckfullt urtida hotfullhet. Inte konstigt att den fått stora rubriker i kvällspressen.

Jag har också en personlig relation till området. Den stora skogsbranden som nu rasar i Västmanland rasar i ett område som jag besökt ett par, tre gånger genom åren. Men jag har besökt denna del av Västmanland desto fler gånger genom litteraturen. Väster Våla, Virsbo, Engelsberg, sjön Åmänningen… Det är Gustafsson-land det, en vacker, tyst och litet hemlighetsfullt bortglömd del av Sverige som Lars Gustafsson så ofta återvänder till i sin poesi och prosa. Hoppas på minimala skador på natur och kultur i denna vackra trakt!

Skogsbranden i Västmanland
En skogsbrand av biblisk dimension – Västmanland juli-augusti 2014

Kanske kommer i alla fall det stora avbrända området kunna generera någon värdefull framtida forskning? En möjlighet att följa förloppet av naturens återhämtning i ett större område än någonsin tidigare i Sverige.

Det har också talats mycket de senaste dygnen om de franska och italienska vattenbombande amfibieflygplanen – den internationella katastrofhjälp – som nu kallats in för att hjälpa till att släcka branden. En mycket ovanlig åtgärd i det säkra och välplanerade Sverige. Något som helt säkert kommer leda till minst en statlig utredning och nya rekommendationer från MSB.

Dessa flygplan har verkligen lyckats fånga medias särskilda intresse. Så är också vattenbombning på den här nivån inte bara en spektakulär visuell upplevelse, utan även helt nytt i Sverige.

De fyra planen som flugits in är av en kanadensisk flygplanstyp, Canadair/Bombardier CL-415, som specialuvecklats för rollen att släcka bränder genom vattenbombning. Det var ursprungligen ett tvåmotorigt amfibieflygplan (CL-215) som modifierades med starkare turbopropmotorer, större stabilisatorer samt rejäla vattentankar. CL-415 är nu väl anpassad för sitt uppdrag.

Flygplanstypen har varit operativ sedan 1993 och de 88 plan som hittills tillverkats av Bombardier i Ontario, Kanada finns framförallt förutom just i Kanada och USA även i många medelhavsländer. Däribland alltså Italien och Frankrike som lånat ut de plan som nu vattenbombar branden i Västmanland.

CL-415
Canadair/Bombardier CL-415 också känd som The Superscooper, vilket är vad planet typiskt nog marknadsförs som i USA

Planet kan gå ned över en sjö och i låg fart (bara 130 km/h) fylla tankarna med 6 137 liter vatten på 12 sekunder då den snuddar vid vattenytan utan att landa. För detta krävs 410 meters fritt vatten samt extremt goda flygenskaper för stabil hantering i en för flygplan extremt låg fart. CL-415 är ett exceptionellt stabilt flygplan som på det här sättet snabbt och effektivt kan begjuta stora ytor med släckande vatten. Så behöver den ju aldrig tappa tempo genom att landa för att fylla på vattentankarna.


CL-415 in action

Planet för utseendemässigt tankarna till klassiska föregångare, flygbåtar och amfibieplan från 30- och 40-talen. Jag tänker först och främst på den klassiska amerikanska Catalinan som gjorde lång och trogen tjänst i det svenska flygvapnet ända fram till mitten av 60-talet.

PBY_Catalina_landing
Consolidated PBY Catalina från 1935

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: