Vintersolståndet 2014 – vändpunkten

Äntligen! Nu vänder det. Så brukar jag säga och detta år är inget undantag.

Vi har nu den kortaste dagen detta år, men solen strålar inte desto mindre väldigt vackert och generöst utanför. Något den inte haft vänligheten att göra så ofta som jag önskat denna höst.

Vintersolståndet uppmärksammas varje år i bloggen, även om det i dag egentligen blir på fel dag eftersom själva vändpunkten inträffar inatt, imorgon den 22 dec vid pass tre minuter över midnatt.

Om du läst att vintersolståndet är idag 21 december 23:03 beror det på att tiden som då anges är UTC och att Sverige har UTC + 1 timme. Detta innebär att klockan 23:03 21 december UTC blir 22 december just efter midnatt här i Sverige.

Varje år söker jag liknelser för att uttrycka vad jag känner inför denna ljusets vändpunkt. Fastnar för det jag skrev förra året.

Om ljuset är syret så har Jorden på norra halvklotet som minst i lungorna just nu. Vi är nu mitt i det mörka halvåret, utandningens slut, det blir inte mörkare och syrefattigare än så här. För nu vänder det och vi har  tre månader fram till den tidpunkt då vi går in i det ljusa halvåret.

Tidigare rapportering med pedagogisk förklaring om vad som egentligen menas med vintersolstånd:
https://japetus.wordpress.com/2008/12/21/vintersolstandet-antligen-vander-det/

winter-solstice-fairbanks-alaska-600x345
Vintersolstånd i Fairbanks, Alaska. Solen orkar bara just över horisonten. Norr om polcirkeln i Sverige orkar den inte upp alls.

 

Lämna en kommentar