Vårdagjämning 2015 – med partiell solförmörkelse

Nu på fredag 20 mars kl 23.57 lokal tid år 2015 har vi vårdagjämning i Sverige – vernal equinox – ljus och mörker i perfekt balans, officiellt vårens första dag då vi på norra halvklotet står på tröskeln till det ljusa halvåret. För mig en härlig tid av uppvaknande med känsla av nya möjligheter och ökad nyfikenhet.

Vi har dessutom haft en partiell solförmörkelse denna förmiddag som extra himlasfärisk krydda. Det har pratats och skrivits mycket om denna händelse.

En solförmörkelse uppstår när månen befinner sig precis mellan jorden och solen. När solförmörkelsen är total täcker månen hela solskivan och skymmer  solens strålar. Att månen kan täcka solen är en kosmisk slump: solens diameter är 400 gånger större än månens, men avståndet är också 400 gånger större. Så sett från jorden har månen och solen ungefär samma storlek. Hade månen varit mindre skulle en total solförmörkelse aldrig kunna uppstå.

Fast jag måste ju säga att jag det var något av en besvikelse denna gång. Jag minns en mer mycket starkare upplevelse av solförmörkelse för ett antal år sen, den 11 augusti 1999. Jag minns uppståndelsen och de hemmatillverkade solfiltren på Kungsgatan 28 i Scandinavia Online Passagens lokaler. Då var det en mycket påtagligare upplevelse.

Det är helt enkelt så att skillnaden mellan en partiell och en total solförmörkelse är väldigt stor. Det må vara 85% solförmörkelse, men de där sista femton procenten gör nästan hela skillnaden.

Solförmörkelse månen jorden
Vid solförmörkelsen 20 mars 2015 kommer solen, jorden och månen för ett ögonblick stå i linje så att månen döljer solen och en total solförmörkelse uppstår. Åtminstone för dig som befinner dig uppe i Nordatlanten. Här i Sverige får vi nöja oss med partiell solförmörkelse.

Dessutom var det så disigt, molnigt och grådaskigt idag att det överhuvudtaget inte syntes särskilt mycket av detta himlafenomen. Tyvärr. Det har ju varit så mycket klart och soligt väder sista veckorna. Otur att denna speciella dag skulle vara så grådaskig. Hörde något om att det dröjer ända till 2039 innan vi har solförmörkelse här i Sverige igen.

Jag fyller 71 det året och räknar med att vara på hugget för att som glad pensionär spana in även den solförmörkelsen. Och uppmärksamma även den vårdagjämningen. Just som jag alltid brukat.

Tidigare bloggar om vårdagjämningen

Vårdagjämningen 2008, en pedagogisk förklaring vad som menas med vårdagjämning och tankar kring Jean-Michel Jarres “Equinoxe”:
https://japetus.wordpress.com/2008/03/20/natt-och-dag-i-balans-igen-equinoxe-med-jean-michel-jarre/

Vårdagjämningen 2009:
https://japetus.wordpress.com/2009/03/20/vardagjamning-igen/

Vårdagjämningen 2010:
https://japetus.wordpress.com/2010/03/20/vardagjamning-idag/

Vårdagjämningen 2011:
https://japetus.wordpress.com/2011/03/21/vardagjamning-2011-dag-och-natt-i-balans-intradet-i-det-ljusa-halvaret/

Vårdagjämningen 2012:
https://japetus.wordpress.com/2012/03/20/vardagjamning-2012-ater-in-i-det-ljusa-halvaret/

Vårdagjämningen 2013:
https://japetus.wordpress.com/2013/03/20/vardagjamning-2013-ljuset-kommer-men-iskylan-bestar/

Vårdagjämningen 2014:
https://japetus.wordpress.com/2014/03/20/vardagjamning-2014-och-ett-besok-pa-chichen-itza/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: