”VE-Day” – fred i Europa och en hyllning till krigets störste moraliske segrare

När slutade egentligen andra världskriget (på huvudskådeplatsen i Europa)? Det är 70 år sedan nu och många olika dagar firas.
VE_day London
Glädjeyra i London, VE-day 8 maj 1945

Hitler begick som läsare av denna blogg vet självmord 30 april och de tyska styrkorna i Berlin kapitulerade till Röda Armén 2 maj. Tyska styrkor i Italien, Danmark och Norge kapitulerade sedan lokalt, men någon total kapitulation för samtliga väpnade tyska styrkor skedde inte snabbt.

Den nye Führern amiral Dönitz fördröjde kapitulationen så gott han kunde, men generalöverste Alfred Jodl undertecknade slutligen och verkligen Tysklands ovillkorliga kapitulation till de västallierade och general Eisenhower tidigt på småtimmarna morgonen den 7 maj i Reims i Frankrike och nyheten kablades ut över världen vilket satte igång den allmänna fredsyra som även i Stockholm på Kungsgatan blev så känd.
Fred 7 maj 1945
Fredsyra i Stockholm 7 maj 1945 (klicka för större bild)

Jodl tilläts säga några ord efter att han skrivit under kapitulationsdokumenten:

“I want to say a word. With this signature the German people and the German armed forces are for better or worse delivered into the victor’s hands. In this war, which has lasted more than five years, they both have achieved and suffered more than perhaps any other people in the world. In this hour I can only express the hope that the victor will treat them with generosity.” Jodl_surrender_front_view
Alfred Jodl undertecknar Tysklands kapitulation, till vänster om honom sitter adjutanten major Wilhelm Oxenius och till höger generalamiral Hans-Georg von Friedeburg

Jodl fick förstås inget svar av de allierade officerarna och ingen hälsade förstås på honom, vilket var fullkomligt naturligt. Det här var knappast det rätta tillfället att hoppas på någon form av medlidande för konsekvenserna av det krig som Nazityskland startat 6 år tidigare. Men att han tilläts säga något var storsint av segrarna.

Stalin ville förståeligt nog ha en egen officiell kapitulationsceremoni och då inom det område som sovjetiska Röda Armén ockuperat. Därför skedde ett andra undertecknande i Karlshorst utanför Berlin sent på kvällen den 8 maj då Jodls kollega från tyska överkommandot OKW, generalfältmarskalk Wilhelm Keitel kapitulerade till marskalk Georgij Zjukov.

Detta skedde 9 maj moskvatid, vilket lett till att firandet i Rysslandet hålles den 9 maj. Keitel försökte säga något efter att han skrivit på dokumentet, men avbröts av den mindre förfinade Zjukov som i mer brysk totalitär anda meddelade de sovjetiska delegaterna att de kunde lämna rummet eftersom ceremonin var över. Han nedlät sig inte att kommunicera med Keitel. Keitel surrenders
Wilhelm Keitel, med monokel och marskalksstav, undertecknar Tysklands kapitulation

Men det är idag den 8 maj 2015 som 70-årsminnet firas i England och de demokratiska delarna av Europa. För det var den 8 maj som Winston Churchill, höll sitt så efterlängtade fredstal och myntade begreppet VE-day, Victory in Europe day. I Asien pågick ju kriget mot japanerna ännu för fullt.

Churchill_waves_to_crowds
Churchill gör v-tecknet och vinkar till folkhavet utanför Whitehall i London 8 maj 1945

Och jag vill med denna blogg också än en gång hylla Winston Churchill, den moraliskt störste segraren i detta krig. Churchill som ensamt stått emot i den svåraste stunden våren 1940 och fick England att fortsätta kriget då majoriteten i regeringen lutade åt att sluta fred med Hitler. Churchill som ledde det enda land 1940-1941 fortfarande ensamt kämpade mot Hitlertyskland.

Churchill som var den mest politiskt klarsynte av de västliga ledarna, som såg igenom den slipade maktmänniskan Stalins manipulationer och förstod konsekvenserna av att Röda Armén kom att rycka så långt in i Västeuropa och påtvinga hela Östeuropa den kommunistiska diktaturen och förtrycket. Inte minst Polen för vars frihet och oberoende England gått i krig 1939.

Churchill som förgäves försökte få Roosevelt att hålla emot och sätta hårt mot hårt mot Stalin i fredsförhandlingarna på Jalta där Europas efterkrigskarta ritades upp. Roosevelt som var så sjuk och svag att han lät sig duperas och charmas av Stalin. Roosevelt som här svek sin gamle allierade Churchill och den efterkrigsvärld som han snart skulle lämna då han gick bort våren 1945. Roosevelt som aldrig borde ha åkt till Jalta utan lämnat över presidentskapet till Truman i ett tidigare skede.

Det är verkligen sir Winston Churchill som jag vill hylla idag på VE-dagen, ja då förutom alla de miljoner människor som dansade och firade på gatorna idag för 70 år sedan!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: