Höstdagjämning 2015 (Autumnal equinox)

Idag den 23 september klockan 10.21 på förmiddagen svensk tid har vi åter höstdagjämning, en balanspunkt mellan ljus och mörker då vi på norra halvklotet lämnar det ljusa halvåret och går in i det mörka. Solen står exakt lodrät över ekvatorn, men är nu på väg söderut mot det södra halvklotet och kommer ge oss här uppe i norr litet mindre ljus under det kommande halvårt. Det mörka halvåret.

Det är alltså inte en hel dag, utan en ögonblicklig händelse som i år alltså inträffar idag kl 10.21. Och då vet vi vad som gäller – ”Winter is coming!”, för att citera familjen Starks valspråk i G.R.R. Martins fantasyepos ”A game of thrones”.

Astronomiskt sett inträffar alltså hösten idag. Men meteorologiskt har den inte kommit till Stockholm än. När vi haft en dygnsmedeltemperatur på under tio grader fem dagar i följd, då har vi höst. Och där är vi inte än denna milda höst år 2015.

Det innebär också ett farväl till sommaren som varit. Och jag återkommer till det jag sagt så många gånger när folk frågat mig om hur sommaren varit. ”Inte den bästa, men absolut inte heller den sämsta”. Sommaren 2015 framstod som en ganska medelmåttig sommar för mig som var ledig i juli. Det började bra, men blev sedan svalare, blåsare och regnigare än jag skulle ha föredragit.

Och nu fortsätter det… Resan.

Jorden gör outtröttligt sin resa runt solen och passerar med orubblig precision de fyra checkpunkterna i sin årscykel: höstdagjämning (autumnal equinox), vintersolstånd (winter solistice), vårdagjämning (vernal equinox) och vintersolstånd (summer solistice). Livets rytm, naturens rytm, Jordens andetag. Så har det varit i en för människan oändlig tid och så ska det ännu vara i en för människan oändlig tid…

Fullmåne

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: