Så mycket bättre 2015 – min analys

Nu på lördag 17 oktober drar det ihop sig till premiär för årets upplaga av ”Så mycket bättre” på TV4. Det är nu den sjätte säsongen och detta uppmärksammas som vanligt i bloggen. Först och främst genom den traditionsenliga analysen av säsongens aktuella artister. Här kommer den!

Kan börja min kommentar till årets upplaga med att jag denna gång faktiskt kände igen samtliga artisters namn. Lisa Nilsson, Niklas Strömstedt, Sven-Bertil Taube, Andreas Kleerup, Miriam Bryant, Ison & Fille och Jenny Berggren. En personlig seger i den utdragna reträttstriden mot förgubbningen! Fast det beror kanske mest på att årets artister till övervägande del faktiskt varit med ett tag.

Så mycket bättre 2015

Sven-Bertil Taube – en i alla avseenden legendarisk vissångare, skådespelare, gentleman och hela Sveriges grand old man. Genom detta genialiska drag får programmet tillgång till Evert Taubes visskatt och alla de många olika artisters låtar som Sven-Bertil spelat in genom åren. Som det stora fan av Sven-Bertil jag är har jag alla LP-skivor som han gjorde från början av 60-talet till mitten av 80-talet. Här finns i princip alla de klassiska inspelningarna av pappa Everts visor. Jag tycker fortfarande att ingen kunnat göra Evert sådan rättvisa som sonen. Jag har också sett honom live vid många tillfällen under de senaste 30 åren och är väldigt förtjust i hans genuint sympatiska och vänliga framtoning.

Och jag gillar ju också det han gjort på teaterscener och i filmens värld. Tänker då speciellt på fantastiska ”Art” med Sven Wolter och Johan Rabaeus som jag såg när de spelade den på Folkan 1998, men även på filmer som ”Jerusalem” 1996, ”Män som hatar kvinnor” 2009 och ”En enkel till Antibes” 2011. Och så förstås kultrollen som tyske kapten von Neustadt i den internationella storfilmen ”The Eagle has landed” med Michael Caine, Robert Duvall och Donald Sutherland 1976.
Det är ett mycket lyckat kap för TV4 att få med Sven-Bertil och det ska bli väldigt trevligt att se denne gentleman medverka i programmet! Vilka låtar ska han välja att tolka?

En personlig favorit med Sven-Bertil, från ”12 visor av Evert Taube”-plattan, 1972

Niklas Strömstedt – även här är jag ordentligt inlyssnad. Jag har några av Strömstedts soloplattor och båda GES-plattorna. Det här är musik som gått en hel del hemma hos mig och i mina lurar i slutet av 80-talet och under hela 90-talet. Och jag vet ju att han på 80-talet spelade och turnerade med Ulf Lundell. Strömstedt är en skicklig låtskrivare och en duktig sångare. Nu även framgångsrik programledare i TV. Jag har gillat mycket av det Strömstedt gjort och kanske särskilt den smarta, personliga och intressanta scenshowen ”Strömstedt & Freud” där han tillsammans med psykologen Per Naroskin på ett självutlämnande sätt gav sina låtar ny innebörd och nytt liv. Det är ett uppenbart säkert och lyckat val att få Niklas Strömstedt med i programmet då han är en mycket välkänd och omtyckt artist och dessutom en mycket väl verserad och sympatisk sådan.

En personlig favorit med Niklas, från ”Långt liv i lycka”-plattan, 1997

Lisa Nilsson – en artist jag bitvis följt noga ända från början. Ja de första två plattorna har jag inte så bra koll på, men det var förstås när hon började jobba med Mauro Scocco och Johan Ekelund 1992 som jag började intressera mig mer för henne. Vilket för övrigt hela svenska folket gjorde och ”Himlen runt hörnet” blev en sådan makalös succé. Jag är även väldigt förtjust i hennes ”Viva”-platta från 2000. Den berörde mig personligt och djupt där jag befann mig i livet då den sommaren och hösten.

Lisa Nilsson är en ovanligt duktig och uttrycksfull sångerska, inte minst på scen. Jag minns särskilt den av min dåvarande arbetsgivare Scandinavia Online Passagen iscensatta Karavan-turnén sommaren 2000 då Lisa turnerade med Thomas DiLeva och Staffan Hellstrand. Jag jobbade med det projektet den sommaren och såg nästan alla spelningarna. Thomas och Staffan fick se sig helt överglänsta på scen av den otroliga energi och fokus som Lisa hade. Ingen skugga över killarna för Lisa var så exceptionellt stark på scen. Hon formligen brann!

Det var också intressant att se henne tillsammans med Jocke Berg tidigare i våras och göra det som jag tror för eftervärlden kommer att framstå som 2015 års klart viktigaste och bästa låt, ”Innan vi faller”, vilket jag noterade här i bloggen. En mycket intressant och ny konstellation. Valet av Lisa Nilsson är ett av de mer självklara i programserien och jag är övertygad om att hon kommer kunna göra vackra och berörande versioner av de andras låtar.

En personlig favorit med Lisa från ”Viva”-plattan, 2000

Andreas Kleerup – minns hur jag reagerade och när jag såg de första bilderna på Kleerup och hörde låtarna jag gillade så mycket. Varför vill karln se ut som en knarkare? Han har fortsatt att odla knarkar-looken och jag är fortsatt mycket imponerad av hans suveräna låtar. Det har även en stor publik varit, ja imponerad av låtarna alltså. Kleerup är en mycket framgångsrik producent och låtskrivare och hur han vill se ut och presentera sig för omvärlden är naturligtvis nåt jag ska skita fullständigt i. Han har varit öppen med sina drogproblem och kämpar uppenbarligen med detta. Det finns också en sorts paradoxal ärlighet i det kongruenta draget att se ut som en knarkare när man faktiskt är en som jag på nåt basalt sätt kan känna respekt och sympati för. Framförallt hoppas jag nu ändå att drogerna är en del av hans förflutna och att det framöver ska kunna vara fokus på låtskrivande och produktion. Det är förstås genombrottsplattan från 2008 jag har bäst koll på, den med alla de duktiga kvinnliga sångerskorna. Det är ett bra val att få in Kleerup i programmet för att få tillgång till hans framgångsrika hitlåtar, men om han själv egentligen kan sjunga är i skrivande stund mer oklart för mig. Det visar sig.

En personlig favorit med Kleerup, från första självbetitlade plattan, 2008

Miriam Bryant – är tämligen okänd för mig. Namnet är bekant men inte mer. Jag vet att hon turnerat med Kent som körsångerska och att hon skrivit litet egna låtar som funkat bra på topplistorna. Hon sjunger bra har jag förstått och det är tydligt att hon kommer in i samma genremässiga ruta som tidigare Petra Marklund, Amanda Jenssen och Agnes. Tror jag. Det ska bli väldigt intressant att höra vad hon kommer göra i programmet.

Ison (Glasgow) och Fille (Felipe Leiva Wänger) – välbekanta namn jag inte har nån direkt relation till. Vet att de är från Bredäng respektive Vårberg. Såg Ison några gånger i X-factor och noterade att han är rapp i käften, humoristisk och snabb i pallet. Bra egenskaper för en bra rappare. Detta är helt i linje med programmets idé att ha olika genrer representerade. Ordningen som bröts förra året är återställd. Rapparna är tillbaka.

Jenny Berggren – vet jag förstås mycket väl vem det är, men har ingen stark relation till den tidigare Ace of Base-medlemmen eller bandet hon var med i. I själva verket var jag ytterst negativt inställd till allt som hade med Ace of Base att göra när det begav sig på 90-talet. Det här var inte alls ”min musik” och kändes snabbt väldigt sönderspelat och trist. Men jag tror det kommer att kännas roligare nu med den långa paus som varit och jag tänker att det här är säkert ett smart val eftersom Jennys medverkan innebär att detta oerhört kommersiellt framgångsrika bands alla storsäljande monsterhits blir tillgängliga. Jag tror hon sjunger hyfsat bra också.

Så mycket bättre 2015

Sammanfattande kommentar: Jaha, ja jag tycker det ser ut att kunna bli en intressant och bred palett av olika musikaliska genrer i årets upplaga av detta så framgångsrika program. Åldersmässigt är gruppen sympatiskt kraftigt utspridd från 24 till 80 år. Jag tror jag kommer tycka det blir en bra säsong. Och i år tyckte jag först att det verkade som att man fått med alla de genrer som vanligtvis brukar vara representerade. Men… Jag ser ju nu här i summeringen att rocken helt saknas. Det finns ingen riktigt rockartist med i år. Det är synd tycker jag. Mer synd än förra året då rappare saknades är min personliga uppfattning.

Jag tänker ändå att TV4 kan vara lugna inför årets upplaga av framgångsprojektet, tittarsiffrorna håller nog i sig och det ska bli genuint spännande att se vilken/vilka artister som sticker ut i år. Det här är ju framförallt möjligheten för de mindre kända artisterna att ta ett steg mot folkligheten.


En rapport från inspelningen av programmet i somras

Trailern till ”Så mycket bättre” 2015

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: