En episk touch när Sven-Bertil gör ”Himlen runt hörnet”

Andreas Kleerup, Niklas Strömstedt och Lisa Nilsson är i tårar. Och det var jag också framför TVn. För när Sven-Bertil Taube som aldrig hört Lisa Nilssons monsterhit från 1992 – han bodde ju utomlands och var långt utanför målgruppen – tolkar ”Himlen runt hörnet” uppstår ett av de starkaste ögonblicken i programmets sexåriga historia.

taube_2

Sven-Bertil hade också, liksom den svenska publiken när det begav sig, fastnat för den här ”fina visan”. Han tog ut sina artistkollegor i den härligt skira gotländska försommargrönskan, juniljuset silades så sagolikt vackert mellan bladen och till tonerna av en stråkkvartett och ett piano framförde han Lisa Nilssons klassiker. Lisa hade han placerat på en särskild divan och hans hyllning träffade den coola svenska sångerskan rakt i hjärtat. Det var inte svårt att förstå att hon berördes så starkt av upplevelsen.

taube_3

Som den uttrycksfulle skådespelare han är reciterade Sven-Bertil verserna så det blev som ett litet skådespel med en episk och unik taubesk touch. Sen sjöng han refrängerna med sin varma röst. Här stod denne fantastiske svenske artist, denne levande legend, och fångade sina kollegor så totalt och fick skapa sådan musikalisk magi som gick rakt ut genom tv-skärmarna i hela vårt land.

Det vi igår fick bevittna var ett av de starkaste och mest gripande och berörande ögonblicken i ”Så mycket bättres” historia, en historia rik på starka och uttrycksfulla framträdanden. Symboliken när Sven-Bertil hyllar och så djupt berör sina yngre branschkollegor är mäktig och vacker. Ett stycke svensk musikhistoria skapades igår.

Just detta när det gamla möter och tolkar det nya och det nya möter och tolkar det gamla är kanske den allra bästa och mest intressanta dimensionen i denna programserie. Bästa exemplen på det i år är just när Sven-Bertil tolkar Lisa Nilsson så här och när Miriam Bryant tolkar Sven-Bertil/Lars Forssell. Då uppstår en alldeles särskild magi och dynamik som i ordets rätta bemärkelse är unik.

Vi vet inte hur många år Sven-Bertil har kvar nu (jo jag vet att ingen av oss egentligen vet det, men ni förstår hur jag menar) men helt klart är att han med sin medverkan i programmet bidrar till att sätta en elegant och mycket värdigt kreativ punkt på sin långa och framgångsrika karriär.

Det kommer mer om Lisa Nilsson i senare blogg. Jag kände att jag bara måste få dokumentera och kommentera just detta först.


Så alldeles förtrollande vackert när Sven Bertil gör ”Himlen runt hörnet” – det här hade garanterat även pappa Evert gillat!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: