Vintersolståndet 2015 – så vänder det igen

En ljusning i sikte… Morgonen var ovanligt ljus här i Stockholm och imorgon vid samma tid har det vänt. Igen.

Det känns som att jag gör de här fyra avstämningarna med allt tätare mellanrum. För kl 05:48 tidigt imorgon den 22 december vänder det igen och vi går mot ljusare tider. För mig är det alltid en psykologiskt viktig vändpunkt.

wintertree
Vintersolstånd i Norden – årets kortaste dag, officiellt vinterns första dag och den dag då solen når som lägst på himlen

Jag brukar tänka på det som Jordens andetag. Inandning och utandning. Nu börjar en ny inandning. Så har det varit i oräkneliga år och så ska det vara i oräkneliga kommande år långt, långt efter att jag slutat andas.

För imorgon bitti händer det igen, vi har vintersolståndet, årets mörkaste dag men också den tidpunkt då det hela vänder mot ljusare och ljusare dagar för oss i Sverige på norra halvklotet. Denna ljusets och mörkrets balanspunkt kl 05.48 är den exakta tidpunkt då solen orkar som lägst upp på vår vinterhimmel. Vi är nu mitt i det mörka halvåret, men börjar i o m denna passage åter resan mot det ljusa.

Vid norra halvklotets vintersolstånd lutar jordaxelns norra del bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet då får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går då solen inte ens upp utan natt eller skymning råder även under den ljusaste delen av dygnet

Vintersolståndet
Ännu en skiss över Jordens resa runt solen med de fyra checkpunkterna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: