Bauhaus gör Ziggy Stardust full rättvisa – Gotham live

Jag återkommer till Bowie med jämna mellanrum i bloggen och ni vet vad det beror på. Beskedet i januari tog mig hårt. Jag skrev bl a helt nyligen om den suveräna Ziggy Stardust-liven från Santa Monica i oktober 1972. Nu ska det handla om Ziggy Stardust igen, men i form av en cover – och en annan fantastisk konsert med ett band som kan göra Bowie rättvisa.

Det handlar om återförening av de legendariska postpunkarna/svartrockarna som ursprungligen bildats i Northampton 1978. Det var en utmärkt återförening. En av de bättre. En av de coolaste. Bauhaus!

grayscale-bauhaus-band-post-punk-gothic-rock-1680x1050-63178

För på Hammerstein Ballroom i New York hände det sig den 9-10 september 1998 att det legendariska svartrocksbandet återförenades på scen efter 14 år – och allt hade blivit till det bättre. Det var ett tightare och hårdare sound, bättre än på 80-talet som de själva säger i de intervjuer som varvas med låtarna i konserten som gavs ut som dubbelalbumet ”Gotham”, 1999. Det är mycket vampyrromantik varvat med Batman-vibbar. Allt är som det ska vara med andra ord.

Bauhaus Gotham

Jag tyckte det var helt fantastiskt. Att Bauhaus började spela igen innebar ju att mina rockfavvisar Love and Rockets så att säga fick tillbaka sin ursprunglige sångare. De tre balla gothkillarna fick så till slut återförenas med sin ännu ballare sångare. Och han är en fantastisk sångare, posören Peter Murphy; karismatisk och kraftfull och skör på samma gång. En enorm röst, cool och kraftfull, och ett eget rörelseschema och scenspråk på scen. För mig finns det bara en rockartist som är coolare på scen. Eller var, får jag säga, eftersom Bowie tyvärr inte finns med oss längre. Bowie som förstås var en av PeterMurphys och Bauhaus stora idoler. Troligen den störste.

Om Murphy sades det på 80-talet att han lät mer som Bowie än Bowie orkade göra då. Nu är Bowie borta och Peter Murphy/Bauhaus är en av dem som nu bäst kan göra arvet rättvisa. Han kan sjunga Bowies låtar, åtminstone rockdelen av den omfattande katalogen, och har karisma som räcker en bra bit. Peter Murphy är en riktig rockhjälte. Just det, på riktigt.

Peter Murphy Bauhaus 1998
Peter Murphy (1957- )

Bauhaus rymmer också gitarrposören den übercoole Daniel Ash med sina Bono-glasögon och så den omutbara och rytmsektionen bröderna Haskins David (bas) och Kevin (trummor). Det grymmaste, coolaste och mest ursprungliga svartrocksbandet. Långt innan begreppet ”Goth” eller benämningen gotare var känt.

Bauhaus

De spelar bättre nu säger de i intervjuerna mellan låtarna. Och det stämmer. Det är tight och hårt. Övergångarna är ofta alldeles glimrande. Tänker då särskilt på Övergången från Marc Bolans ”Telegram Sam” till Bauhaus största hit, den strålande covern på Bowies ”Ziggy Stardust”. Det är helt extatiskt, en fantastisk fin live-version inför en extremt engagerad publik. Helt och fullkomligt elektrifierande! 

Men de gör också många suveräna versioner på sina egna låtar, som t ex den supercoola postpunk-dängan ”Kick in the Eye”. Som jag dansade till den på Ritz! (Och får jag chansen gör jag det gärna igen)


Att allra sista låten sen blir Iggy Pops ”The Passenger” är en fin hyllning till de 70-tals glamrock och punk-hjältar som jag själv tycker så alldeles väldigt mycket om. Och skrivit så mycket om.

Hela konserten här:

0:00:01 Double Dare,
0:03:45 In the Flat Field,
0:08:00 A God in an Alcove,
0:12:26 Kick in the Eye,
0:16:16 Hollow Hills,
0:22:00 In Fear of Fear,
0:26:04 Boys,
0:30:00 She’s in Parties,
0:33:31 The Passion of Lovers,
0:36:59 Dark Entries,
0:41:32 All we ever Wanted,
0:45:42 Spirit,
0:50:12 Bela Lugosi’s Dead,
0:57:56 Telegram Sam(T.Rex),
1:00:09 Ziggy Stardust(David Bowie),
1:03:24 The Passenger(Iggy Pop)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: