Höstdagjämningen 2016 (autumnal equinox)

Idag den 22 september klockan 16.21 på eftermiddagen svensk tid har vi åter höstdagjämning, en balanspunkt mellan ljus och mörker då vi på norra halvklotet lämnar det ljusa halvåret och går in i det mörka. Solen står exakt lodrät över ekvatorn, men är nu på väg söderut mot det södra halvklotet och kommer ge oss här uppe i norr litet mindre ljus under det kommande halvåret. Det mörka halvåret.

seasons

Det är alltså inte en hel dag, utan en ögonblicklig händelse som i år alltså inträffar idag kl 16.21. Och då vet vi vad som gäller – ”Winter is coming!”, för att citera familjen Starks valspråk i G.R.R. Martins fantasyepos ”A game of thrones”. Men dit är det ännu långt, låt oss ha en härlig höst först. Det ser jag fram emot att få försvinna in i. Fina lövsparkande promenader, sprakande höstfärger och tid för eftertanke och reflektion i det tilltagande mörkret.

Astronomiskt sett inträffar alltså hösten idag. Men meteorologiskt har den inte kommit till Stockholm än. När vi haft en dygnsmedeltemperatur på under tio grader fem dagar i följd, då har vi höst. Och där är vi verkligen inte än denna hittills sommarvarma september år 2016.

78fb70df-57bf-4b44-863e-824a1f8df538

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: