Christer Pettersson – om mitt möte med Sveriges riksbuse nr 1

Det är den där speciella vaggande, svajande gången som får mig att haja till och fixera personen med blicken. Jag ser det mörka håret och anar ansiktet som hela tiden litet orolig spanar höger, vänster, höger där han kommer emot mig på Sergels Torg med karaktäristiskt svängande armar. Det är ingen liten kille, även om jag är längre.

Plötsligt tittar han upp och rakt fram; våra blickar möts för några obehagligt långa sekunder och vi kommer närmre och närmre varann. Det sticker till i mig när jag möter hans blick och för första gången i verkligheten ser detta så oerhört välbekanta och nu mycket slitna ansikte. De mörka ögonen. Den breda, litet sneda munnen. Den svarta stickande blicken. Han ser verkligen obehaglig ut. Riktigt otrevlig. ”Ruskig” är ett ord som ofta användes om honom och jag kan bekräfta att det stämmer. Jag har alltså verkligen ingen lust att komma närmare utan tittar åt sidan, känner den stickande blicken i nacken medan jag väjer åt höger och fortsätter mot T-Centralens ingång. Bort från denna obehagliga person jag inte på något sätt vill stifta närmare bekantskap med.

Det är hösten 1996 och jag har 28 år gammal för första och sista gången i mitt liv mött Christer Pettersson. Lyckligtvis hände det aldrig igen.


Christer Pettersson (1947-2004)

Det är den 28 februari 2018 idag och det har gått 32 år sedan de två ödesdigra skotten på Sveavägen då Olof Palme mördades. Palmemordet är en samtidshistorisk händelse som jag vid många, många tillfällen återkommit till i min blogg. Palmemordet är en fråga som fortsätter engagera, beröra och uppröra. Otaliga är de artiklar, böcker och tv-program som gjorts om mordet där olika alternativa förklaringar lagts fram. Förklaringar till mordet som ännu inte är löst.

Det allra senaste i den vägen är SVTs Uppdrag gransknings nya serie – ”Fallet Christer Pettersson”– som jag följt med stort intresse, där det verkligen kommit upp ny information. Både om Pettersson själv och om Palmemordet. Ett fynd har gjorts i ett gammalt källarförråd i Rotebro där Christer Petterssons brokiga och tragiska kvarlåtenskap tydligen kunna ligga kvar  i plastsäckar sedan han dog 2004. Uppdrag gransknings serie bjuder på märkliga turer kring poliser som påverkar och manipulerar vittnen med sikte på att håva in belöningen på 50 miljoner kronor som inte är kattskit även i dagens penningvärde, men då för 30 år sedan var det förstås ännu så mycket mer.

Och i fokus för Uppdrag gransknings serie står han så igen, Sveriges gamle – och nu sedan många år framlidne – riksbuse nummer 1 – Christer Pettersson. Som jag alltså själv hade det tvivelaktiga nöjet att möta på Sergels Torg en gång vid 90-talets mitt.

Vem var han, denne verbalt knipsluge kåkfarare, tjuv, alkoholist, blandmissbrukare, kvinnomisshandlare, dråpare och sedermera pseudo-kändis?

Att Christer P sökte in till Calle Flygares Teaterskola i slutet på 60-talet och då bl a var klasskompis med Ulf Brunnberg – men snart relegerades från teaterskolan – kom för mig personligen på ett sätt som en total överraskning. Samtidigt som det stärker förståelsen för och av de många teatraliska utspel han gav prov på när han fick utrymme i media. Och han fick mycket, mycket utrymme i media under årens lopp. Orimligt mycket kan jag verkligen tycka. Jag minns hur jag redan då i slutet av 80-talet retade mig på Christer Petterssons löjligt överdrivna och överspelade kommentarer och utspel. Det var så tillgjort och löjligt.


Den numera smått ikoniska passbilden av Christer Pettersson som var den första bilden av honom som allmänheten fick se

Att Christer Petterson dömdes för mordet på statsminister Olof Palme av en oenig tingsrättsjury den 27 juni 1989 men friades av en enig hovrättsjury den 2:a november samma år är nu sedan länge välkänd samtidshistoria. Hovrätten ansåg att bevisen mot Pettersson var allt för svaga, den tekniska bevisningen var obefintlig och att det dessutom saknades en motivbild. Men i majoriteten av det svenska folkets ögon var det Pettersson som mördade Olof Palme den 28:e februari 1986. Och det var detta ytterst tveksamma kändisskap som Christer sedan kapitaliserade så stenhårt på.

Jag minns hur irriterad jag var över att han tilldömts ett skadestånd på 300 000 kr som skattebetalarna fick stå för efter rättegångsturerna. Med tanke på hur mycket skada han gjort samhället borde det gjorts rejäla avdrag på det skadeståndet.

Och sen följde allt sanslöst trams med Christer Pettersson fick vi se under 90-talet. Gång på gång. Det var löjligt ofta som allmänheten fick se Christer vare sig vi ville eller inte. För att kunna tjäna pengar på sitt nyvunna pseudo-kändisskap och finansiera sitt fortsatta missbruk dök han gång på gång upp i media, läs kommersiell TV, kvällspress och t o m porrtidningen Svenska Hustler där han helt osmakligt vek ut sig 1990. Inte sällan erkände han mordet. Eller satt och pratade runt det och nästan erkände, för att sedan åter ta tillbaka sina erkännande. Ibland var det andra tv-jippon där han förhördes och testades med lögndetektor. Det var beklämmande att se och höra. Ändå gjorde massor med människor det och höll tittarsiffrorna uppe.

Faktum kvarstår att Christer Pettersson var en publikmagnet som på ett smart sätt kunde fortsätta tjäna pengar genom media och var beredd att förnedra sig själv i princip hur mycket som helst för att göra det. Det spelade ju ingen roll, vad hade han mer att förlora? Robert Aschberg berättar rakt och öppenhjärtligt i SVTs Uppdrag granskning om den självklara kopplingen mellan de tittarsiffror som Christer genererade och de pengar de kommersiella tv-kanalerna kunde tjäna. Det var ett ömsesidigt utnyttjande. Osmakligt var det många gånger, men han är rak och ärlig Aschberg och det gillar jag.


Legendarisk Christer Pettersson-bild tagen i samband med frikännandet av Svea Hovrätt den 2 november 1989. Christer väljer att fara raka spåret från häktet hem till Rotebro där hans nu riksbekanta loftgångslägenhet snart belägras av otaliga journalister och fotografer som väntar tålmodigt på ett uttalande från Sveriges nye pseudo-kändis. Och… Plötsligt kommer han ut med två Baileys och en Explorer Vodka – ”Vind i seglen” – under armen. Christer är redo för att fira med en rejäl spritfest hos grannen och får tränga sig fram i haglet av fotoblixtar genom horderna av journalister och fotografer.

Jag kan själv bekräfta att många krogar i Stockholm den vintern började servera just en sådan drink, eller snarare busgrogg, som omväxlande kallades ”Dräparn”, Chrille P, ”rotebroare”, Christer Pettersson, etc. Ett av de många bisarra utslagen av det kändisskap som han med tiden fick. Klippet här nedan, som är hämtat ur ett Filip och Fredriks många program på Femman, visar den historiska nyhetsrapporteringen kring denna stora mediehändelse 1989.

Det är som sagt många som fortfarande tror att det var Christer Pettersson som mördade Olof Palme, men jag tillhör som bekant inte dem. Sedan jag hört Leif GW Perssons resonemang kring mordet och läst de böcker han skrivit om det är jag personligen övertygad om att det inte var Christer. Det stämmer helt enkelt inte med hans vanor, personlighet och beteendemönster att han kunnat genomföra det.

GW förklarar varför han inte tror att det var Christer P som mördade Palme, intressant och underhållande, som alltid

Och här står vi nu, 32 år efter mordet på Sverige statsminister. Vi vet att Christer Petterssons djupt tragiska liv nådde sitt genreriktiga slut i förtid för snart 14 år sedan. Vi kan konstatera att vi fortfarande inte vet vem som mördade vår statsminister. Hoppet står nu till Christer Pettersson namne – Palmegruppens nye chef Krister Petersson – som uttrycker en god förhoppning att lösa mordet. Time will (eventually) tell…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: