Majkväll med Bellman på Skeppsbron

Häromkvällen kom jag gående mot Skeppsbron nedanför Stockholms slott. Det var en ljummen och vacker majkväll. En tidlös kväll.

Jag kom att tänka på legendariska ”Stolta stad” (Ep. 33), en sann Bellman- och stockholmsklassiker som dessutom börjar på Skeppsbron och sedan fortsätter när Movitz, Ulla Winbladh & co med båt tar sig över till Djurgården för att festa. Här får Movitz sån ”feeling” att han kastar både hatten och peruken i vågorna…


”Stolta stad” av Peter Dahl, vi kan även se ”spanjefararn, segelstinn” i bakgrunden (klicka för större bild)

Denna stockholmsklassiker förevigades 1984 som en del av målaren Peter Dahls Bellmanssvit då han förevigat samtliga 87 av ”Fredmans Epistlar”. Peter Dahl som nu tyvärr alldeles nyligen lämnat oss, men hans målning och ögonblicket han skildrar är odödligt.

…och många är de namnkunniga sångare som tolkat denna klassiker. Men en som gör det med alldeles speciell och kraftfull inlevelse är Thord Lindé. Han går helt in i rollen, vilket knappast lämnar någon oberörd. Jag vet att det finns litet olika uppfattningar om hans tolkningar, men jag tillhör den grupp som tycker det är fantastiskt att vi har en sådan kraftfull, tidstypisk och ”levande” Bellman i Thord… Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: