Det magiska ägget i Huddinge sjukhus entré

Jag hittade nyligen ett foto av något jag inte sett på säkert 35 år. En magisk tingest. En gåtfull installation. Kanske ett UFO?

Som barn i mitten av 70-talet minns jag denna fascinerande skapelse som då fanns i nybyggda jättesjukhuset i Huddinges entré.

Ägget var en del av den installation med rinnande vatten och djungelliknande växter jag vill minnas fanns där då. Allt detta måste ha plockats bort i slutet av 80-talet, för det var längesen det försvann. Få minns det idag.

Denna för mig då gigantiskt upptornande UFO-liknande tingest hade små runda miniatyrfönster osymmetriskt utplacerade i olika höjd runt de röda buktande sidorna. Dessa gluggar fungerade som kalejdoskop och fångade barnets intresse. Vad var det för något magiskt som fanns inne i ägget som man kunde fånga glimtar av?

Varje gång jag gick förbi stannade jag och tittade, fascinerades och undrade. Vad var detta för något? Jag undrar fortfarande…

Annons

2 svar till “Det magiska ägget i Huddinge sjukhus entré”

 1. Maria Ström Says:

  Jag är en av alla dessa före detta barn som roats och förundrats av ”Spelande fontän” och ägget i Huddinge. Vi är många som talar om verket och saknar det.

  Avdelningen för konst Kulturförvaltningen Region Stockholm har inte så mycket information kring Olle Adrins verk ” Spelande fontän”.
  De har på min fråga efter information letat i arkiv, så långt tillbaka de kan se hos dem.

  Möjligtvis har landstingsarkivet mer material.

  Konstnärens ursprungliga intention med verket har de tyvärr inte kunnat hitta någon text kring.

  Konstverket beställdes 1970-71.
  Konstverkets placering var då i restaurang- och café-delen plan 5 i huvudentrén på Huddinge Sjukhus. Konstverket demonterades vecka 48 under 1999. Skälet var bl.a. enl. Kulturförvaltningen att det inte fungerade med hänsyn till läckage och klagomål fanns på alltför hög ljudnivå. Dessutom ansågs det inte hålla för hygienkraven, då det fanns öppna bassänger med vatten som det slängdes skräp i.

  Vid en planerad ombyggnation för transfusionsmedicinsk avdelning under år 2000 besiktigades verket för ev. omplacering, men det befanns vara i alltför dåligt skick för att återuppföras på ny plats.

  Olle Adrin var också till del musiker, han skapade bl.a. ett ljud-, ljus- och formverk tillsammans med tonsättaren Leo Nilsson på 60-talet. ” Feel it” som visades på Museum of Modern Art i New York.

  Övrigt funnet via Internet:
  1. Olle Adrin.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Olle_Adrin

  2. Bilder knutna till konstnär
  https://www.google.se/search?q=Olle+Adrin&tbm=isch&source=hp&sa=X&ved=2ahUKEwiw1-bo6ZPkAhXn-ioKHZZYDegQ7Al6BAgHECQ&biw=1920&bih=917#spf=1566385995037

  3. Olle Adrin.

  http://www.bygdeband.se/person/2346156/sverige/kalmar-lan/vastervik/odensvi/stockholm/olle-adrin/

  Med vänlig hälsning
  Maria Ström

  • Ett varmt tack Maria för din utförliga och intressanta kommentar till detta så egenartade konstverk! Jag trodde att det i princip bara var jag som kom ihåg det. Men att det stod kvar så länge som till slutet av 1999 kommer som en överraskning för mig, trodde att det försvann långt, långt tidigare. Ja ca 10 år tidigare t o m. Festligt att du nämner Leo Nilsson. Jag har faktiskt hört litet av hans avantgardistiska kompositioner… ”Viarp”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: