”Doctor Sleep” – rundar av the Shining

Har du nån gång undrat över vad som hände med den lille pojken Danny från Stephen Kings ”The Shining”? Han som åker runt på sin trehjuling i det stora övergivna spökhotellets evighetslånga korridorer och där möter den ena synen värre än den andra…

Jag har förstått att King själv gjorde det i många år. Han har beskrivit att han då och då stannat upp och tänkt, ”hur gammal är Danny nu? 20 år, 25 år, 30 år…” Till slut bestämde King sig för ta reda på vad som hänt Danny Torrance som traumatiserats som barn av de förfärliga händelserna på Overlook Hotel, där hans vansinnige och försupne fars härjningar förevigats av Jack Nicholson i Kubricks filmversion. En film som på flera punkter skiljer sig från Kings bok men som i kraft av sin succé lämnat många bestående minnesbilder i otaliga människor.


Far och son i filmversionerna av ”The Shining” respektive ”Doctor Sleep”, Jack Nicholson (1937- ) och Ewan McGregor (1971- )

2013 släppte därför Stephen King romanen ”Doctor Sleep” där vi åter får möta Danny, nu som 40-åring. Han har inte haft det lätt. Han bär ett tungt socialt arv och barndomens upplevelser har skapat djupa sår han inte kunnat läka. Danny har använt sprit och droger för att bearbeta traumat i uppväxten och för att döva sina övernaturliga förmågor som han inte längre vill veta av. Paradoxalt nog har han då blivit mer och mer lik den far som var huvudansvarig i skapandet av de förfärliga minnen som Danny försöker glömma.

Till slut bryter han med supandet och får jobb som biträde på ett hospice. När han då nyktrar till börjar de övernaturliga förmågorna att återvända och han använder dem på ett gott sätt när han hjälper de svårt sjuka människorna att slappna av och dö fridfullt och lugnt bara genom att sitta hos dem och lugna dem med sin närvaro. Det fungerar väldigt bra och därför får han smeknamnet ”Doctor Sleep” av sina kollegor. Men till slut kommer också Danny åter i kontakt med skadliga krafter som åter vill åt hans förmågor. Och i än högre grad vill åt en ung tjej med ännu starkare förmågor som han får kontakt med.

Trailer till filmen ”Doctor Sleep”, här kan vi se en hel del återblickar från Dannys barndom. Det är svårt för regissören att inte använda några av dessa så starka referenspunkter.

Jag läste den här boken kort efter att den kommit ut på engelska hösten 2013 och blev väldigt förtjust i den. Det var en både spännande och intressant uppföljare till storsuccén ”The Shining”. Jag gillade ju verkligen boken ”The Shining” minst lika mycket som filmen. Båda är bra, på olika sätt. Men boken ger så väldigt mycket mer intressant bakgrundsinformation kring hotellet. Hursomhelst uppskattade jag det så mycket att King med ”Doctor Sleep” berättat klart historien som påbörjades i The Shining.

Därför blev jag väldigt glad när jag för kanske en månad sedan fick nys om att det gjorts en film utifrån boken. En film regisserad av Mike Flanagan som gjort sig känd som en bra skräckfilmsregissör. Ett utmärkt val är att låta Ewan McGregor spela Danny Torrance som vuxen. En festlig detalj är att han åldersmässigt är perfekt utifrån det faktum att Danny ska vara ca 7 år gammal när berättelsen Shining utspelar sig (1977).

Utöver sådana mer triviala saker som korrekt ålder är jag också övertygad om att McGregor är rätt person att gestalta Danny Torrance. Och det återstår nu att se hur Mike Flanagan valt att att göra med filmen. Hur nära man följer boken och vilka ev avstickare man tar.

Filmen har svensk premiär 1 november. Den ska jag se!

 

En tidigare och alternativ trailer till filmen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: