The Persuaders a k a Snobbar som jobbar

Blast from the past! 🌟

1971 skapades en av de bästa vinjetter/intron som någonsin gjorts för TV-mediet där vi får höra John Barrys suggestiva synth-ledmotiv till ”The Persuaders!” – eller ”Snobbar som jobbar” – som serien underbart  nog döptes till på svenska i Landet för längesedan. Serien var ett fiasko i USA men en enorm succé i Europa och framförallt i Sverige där halva befolkningen tittade.

Berättelsen om de två omaka huvudpersonerna som finner varandra – den engelske aristokraten Lord Brett Sinclair (Roger Moore) och den framgångsrike amerikanske affärsmannen Danny Wilde (Tony Curtis) – då de tvingas arbeta ihop och jaga skurkar för att undvika ett fängelsestraff, fascinerade många ⭐️ Mina minnen från det tidiga 70-talet när serien sändes första gången i Sverige är mycket begränsade. Det kan bara ha varit pga rena misstag som jag möjligen kan ha sett början på något av avsnitten innan jag skickades i säng ögonaböj. Men vinjettmusiken och introt minns jag och jag gillade båda redan som 5-åring 1973.

I introt får man se deras olika vägar genom livet, återberättade på ett helt suveränt och effektivt suggestivt sätt. Snabba bilar, snygga brudar, jetset-liv och festande har alltid fascinerat publiken. Visst, det är tydligt nu bara i detta korta intro nästan 50 år senare att serien naturligtvis åldrats och inte alls är PK längre, precis som så mycket annat av populärkulturen från perioden. Men den är oerhört charmig, vinjettmusiken är i världsklass och Moore & Curtis är en oslagbar duo!


Tony Curtis (1925-2010) och Roger Moore (1927-2017)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: