Exit – Sven Melander, med stor värme och lika mycket klokskap

Det började naturligtvis med Berra i första Sällskapsresan 1979. Berras många oneliners är nu sedan decennier en odödlig del av den svenska populärkulturella samtidshistorien. Sen följde ett åttiotal med  Nöjesmaskinen och Nöjesmassakern. Jag är närmast cementerad i den mål- och åldersgrupp som verkligen hört och sett mycket av Sven Melander. Och som haft så väldigt roligt i hans sällskap.

Senare, i mitten av 90-talet, fick jag också glädjen och äran att träffa honom själv vid ett par tillfällen. Det i samband med ett personlighetsutvecklingsseminarium där vi sågs några gånger och jag fick en litet närmare bild av denne för mig så oerhört välkände person. Jag var helt starstruck när han plötsligt stod där framför mig i konferensrummet, med sitt varma breda leende. Jag mötte en osedvanligt klok och varmhjärtad person i Sven. Och så var han ju rätt rolig också… Mellan varven.

svenmelander
Sven Alarik Melander (1947-2022)

När jag nu idag tidigt på morgonen nås av den sorgliga nyheten att Sven till slut förlorat kampen på cancern kändes det mycket vemodigt och sorgligt. Jag har följt honom i sociala medier och vet att han under flera år kämpat mot den vidriga sjukdom som jag är så obeskrivligt trött på.

Och även om Sven  under 90-talet försvann ur det där riktigt starka scenljuset som han stod i under hela 80-talet så har han fortsatt att göra många bra saker. Väldigt bra saker. Han har tagit debatt och utifrån sitt kändisskap engagerat sig som opinionsbildare på ett sätt jag verkligen gillat.

Dessutom fanns det ju en personlig koppling till. En litet festlig sådan. Pappa Stig och Sven gjorde en skånsk repmånad ihop på Revingehed i början av 70-talet och fick bra kontakt. Svens humoristiska vykort dök upp då och då, liksom telefonsamtalen – och det känns nu helt overkligt för mig att konstatera att de nu båda är borta med några få månaders mellanrum.

Jag kommer alltid att minnas Svens varma kloka röst. I det personliga mötet såväl som i det större sammanhanget. Den slog an en särskild sträng i mitt hjärta och stannar hos mig för resten av detta livet.
Tack käre Sven för all inspiration!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: