Vintersolståndet 2022 – tö efter vinterkyla

Klockan 22.47 ikväll onsdag 21 december vänder det åter mot ljusare tider och vintersolståndet 2022 är ett faktum. Årets kortaste dag och längsta natt passeras och sedan vänder hela denna ljusets cykel om igen. 

Som läsare av denna blogg sedan länge vet brukar jag nogsamt följa denna ljusets cykel en gång i kvartalet, från vintersolstånd i december till vårdagjämning i mars och vidare till sommarsolstånd i juni och sedan höstdagjämningen i september. Ljusets och mörkrets ebb och flod. Det finns för mig en stark känslomässig koppling mellan dessa Jordens andetag och eviga rytm. 

Om ljuset är syret så har Jorden på norra halvklotet som minst i lungorna just nu. Vi är nu mitt i det mörka halvåret, utandningens slut, det blir inte mörkare och syrefattigare än så här. För nu vänder det och vi har tre månader fram till den tidpunkt då vi går in i det ljusa halvåret och sex månader av tilltagande ljus framför oss. Inandningen av ljus börjar nu åter igen. 

OM-3749-25_Runner-Up_Lunar-Halo-©-Göran-Strand
Efter några riktigt kalla veckor i Stockholm har vi nu haft mildare väder i Stockholm och det är tveksamt om vi kan få en vit  jul  i år. Troligen blir det som vanligt, en grön jul.  

Så passerar vi åter denna punkt av det mörkaste mörkret. Denna längsta natt vi nu har framför oss manar oss att blicka inåt. Kalla dagar och kortare perioder av dagsljus hjälper oss att fokusera våra energier inåt och skapar de bästa förutsättningarna för att kontemplera och reflektera över vårt inre universum.

Winter Solstice 2019 1600px

Och om vi blickar ut mot det stora universum vi har runt oss så kan vi också se de konkreta orsakerna till det mörker vi nu befinner oss i på det norra halvklotet. Bilden här nedan är en av de bättre jag på senare år sett för att förklara vad vintersolståndet rent faktiskt är.

winter-solstice-daylight

Pedagogisk bild som visar hur Jorden vid Vintersolståndet lutar bort från Solen och varför norra halvklotet då får så mycket mindre ljus. Här ser vi hur lång dagen är vid olika ställen på Jorden. Området norr om polcirkeln, nordkalotten, får som bekant inget ljus alls så här års medan det vid sydpolen då förstås är tvärtom – en till synes evigt lång dag som aldrig tar slut.

Jag önskar er alla goda resor med det växande ljuset mot våren och sommaren!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: