Japetus öga – Calle bloggar

Välkommen du kände eller okände läsare!

Calle heter jag som tänkte börja blogga här (augusti 2007). Märkligt att jag inte gjort det tidigare? Tidigare trevande försök har runnit ut i sanden, men nu ska vi se… Jag tror det här kommer bli en mix av dagboksliknande kommentarer med inslag av skiv-, konsert- och bokrecensioner samt historiska berättelser. Eller allmänna reflektioner kring tillståndet i världen, livet eller vänskapskretsen. Inte alltid pk.

Jag har också en klar idé om att i den här bloggen lyfta fram och puffa för diverse olika kulturella företeelser som jag upplever är orättvist bortglömda. Eller kanske missförstådda. Slå ett slag för det goda som glömts bort.

Då jag inte har någon eventuell trendängslig journalistisk renommé att ta hänsyn till hoppas jag kunna bidra med nya och oväntade ämnen att blogga om eller kanske bjuda på annorlunda infallsvinklar i gamla.

Bloggen är ideell och en ren hobbyverksamhet. Jag gör det här för att det är kul, inte för att någon betalar mig.

Kort info om mig:
Född februari 1968, 193 cm, akademiker, jobbar med HR, mycket intresserad av musik, litteratur, film, foto, personlig utveckling och fysisk träning. Humanist, först som sist.

Mer info om mig:
Japetus? Mitt ständiga alias sedan pre-internet. Japetus; en av titanerna i den grekiska mytologin, också en av Saturnus månar vilken spelar en inte helt obetydlig roll som viktig katalysator i Arthur C Clarkes science fiction klassiker ”2001 a Space Odyssey”. Ja det är alldeles väldigt bråddjupt och ganska genomtänkt; jag förklarar gärna över ett glas rött 😉
”My God, it’s full of stars!”

Musik? Ett extremt stort intresse som tagit sig många uttryck genom åren, bl a genom ideellt arbete som musikredaktör på nyligen (nåja 2009) insomnade webbradiokanalen SprayDio. Jag har en mycket stabil musikalisk grund i ”generation blockflöjt” med start i rytmik och sockiplast på 70-talet och många år i ungdomsorkestrar på 80- och 90-talen.

Litteratur? Också ett mycket stort intresse. Läser gärna skönlitteratur (med handling förlagd till intressanta historiska miljöer eller varför inte science fiction och fantasy), facklitteratur (historia, psykologi o personlig utveckling) och lyrik (Tranströmer, Gustafsson, Gullberg, Torhamn, Öijer, Lindegren och Eliot är favoriter).

Skrivandet? Ja länge och både prosa och poesi. Mitt främsta uttrycksmedel och en livsnödvändig säkerhetsventil alltsedan tonåren. Jag har alltid upplevt mig ha lättare att uttrycka mig i skrift än i tal.

Foto? De som känner mig personligen vet att jag nästan alltid har med mig kameran. Jag älskar att se världen och mitt liv genom kameralinsen. Jag tror att det är ett rent existentiellt behov för mig detta att genom att frysa ögonblicken på bild och spara dem hålla kvar fragment av den tid som oupplåtligt kommer till mig och i samma stund går ifrån mig. Foto är här och nu, på ögonblickets spets och ständigt omedelbart. Jag älskar det.

Träning? Har med tiden visat sig vara en nödvändighet för att jag ska må bra, särskilt vintertid när ljuset är en bristvara. Tränar därför regelbundet 3-4 ggr i veckan; styrketräning och simning på vintrarna samt löpning på somrarna. Tävlade en hel del till fram till strax efter 40 då knäna började krångla vid längre sträckor. Trevligt ändå att vid min framskridna ålder (52) åtminstone någorlunda kunna hålla ställningarna rent fysiskt, ”it’s a fighting retreat…”.

Personlig utveckling? Stort och diffust begrepp. För mig har det under de senaste 20-25 åren tagit sig uttryck dels i läsande av många självhjälpsböcker (Byron Katie, Eckhart Tolle, Dan Millman, Richard Bach, Don Miguel Ruiz, Neale Donald Walsch och Paulo Coelho), dels deltagande i kursverksamhet, workshops och seminarier. För mig har detta varit ovärderligt och jag ser fram mot den fortsatta resan. Det är ett livslångt lärande. Och, jaa under den här rubriken kanske bungy, fallskärmshoppande, bergsklättring och andra ”på-gränsen-tänjande”-aktiviteter kan läggas.

Jobb? Har efter några år med controller, analytiker och allmänt ekonomijobb äntligen förmånen att jobba med HR-frågor som personalansvarig i en intressant och stimulerande humanistisk organisation. Jag jobbar nu med det som intresserar mig mest och jag ursprungligen utbildade mig till – människor!


Kontakt?

Vill du höra av dig så skriv en kommentar till någon av bloggarna där jag får din mejladress så kan vi få kontakt.

”We shall not cease from exploration
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know the place for the first
time…”

”To see a world in a grain of sand
and a heaven in a wild flower,
hold infinity in the palm of your hand
and eternity in an hour…”

Annons

11 svar till “Japetus öga – Calle bloggar”

  1. Hej!

    Jag såg att du nämner kransen united.
    Har ni en förening som heter så? Vi har ett korplag med det namnet sen tio år tillbaka och tänkte nu bilda en förening för att kunna spela 11-manna fotboll, det kan då bli problem om ni redan heter det….

    Mvh Forza Kransen!

  2. Oj vilken fin design du har på din blogg!
    Jag kikar runt för jag ska göra massa nya grejjer med min,
    och så hjälper jag vänner att designa deras…

    Nattugglan (moi) snubblade in på din –
    och jag ville bara skicka en hälsning.

    Håller med dig om jobbiga typer på Tricken!

    Jag är också foto intresserad,
    fått en grym kamera av min brorsa,
    men inte så haj på tekniken…

    Må så gott, God Jul o allt det där 😉

    Mvh Jess

  3. 🙂

  4. Det är ngt med dina ögon som ….

  5. Bengt Bernström Says:

    Hej Calle!
    Jag skriver på det här sättet för att mitt bloggande har inte ”satt sig” ännu,
    som du nog märkt, och jag vet ännu inte hur man direktsvarar på kommentarer. Vad jag vill säga är att det inte bara är en lysande presentation av Dag Hammarskjöld, utan att du är en ypperlig skribent överhuvudtaget.
    Om DHd … Jag slutade som nyhetspresentatör på SR Värmland (Svegfors var alltså min allra högste chef, för övrigt, men träffade honom aldrig) i höstas – efter 25 år där. JAG gav SR Värmland en avskedsgåva: Ett ”DHd-kit” bestående av ”Vägmärken”, Svegfors bok, DHD-filmen ”Fredens pris” samt tre uppsättningar (utskrivna) av din DHd-presentation. Ha det bra! /Bengt B

  6. Hej Calle,

    Sökte på google efter artiklar om Operation Rosario och snubblade då av en slump över denna utmärkta blogg. Mina komplimanger! Vad kul att någon mer är intresserad av Falklandskriget. Hör gärna av dig med ett email till mig. Jag har många spännande böcker och filmer om kriget, kanske vi kan utbyta tankar och funderingar om detta fascinerande historiska skeende!

    Hälsningar,

    Björn i Göteborg

    • Tack för trevlig hälsning Björn!

      Alltid roligt för mig när bloggen uppskattas!

      Mitt svar dröjde litet för jag har varit bortrest några dagar och har i nuläget en kraschad dator hemma, vilket har sänkt mitt annars snabba tempo i kommunikationen här.
      Det låter som ett trevligt förslag. Min serie om Falklandskriget i bloggen närmar sig nu sitt slut då det på torsdag 14 juni är exakt 30 år sedan den argentinska juntans soldater till slut tvingades kapitulera och Port Stanley befriades av engelsmännen. Hoppas du sett de andra bloggarna som följer de historiska datumen denna vår.

      Jag har egentligen bara koll på Martin Middlebrooks två böcker om Falklandskriget ”Task Force” och ”Fight for the Malvinas”, Max Hastings ”The Battle for the Falklands” och SMBs nyutgivna bok på svenska. Filmer har jag sett en del på YouTube, men har inga egna filmer om just Falklandskriget. Jag skriver mejl till dig så snart jag har möjlighet!

      Hälsar Calle alias Japetus i Stockholm

  7. Kul läsning om Stalingrad och ditt fascinerande möte med din ingifte krigsveteran. Tyckte mycket om Anthony Beevors Stalingrad och läser nu Berlin Slutstriden 1945 för andra gången. Huiamej vilket gräsligt krig. Upphör aldrig att fascinera. Typ mänsklighetens anus.

    • Tack för din vänliga hälsning Åke!
      Ja det har blivit mycket skrivet om just Stalingrad i bloggen, ett ämne som fascinerat och fasat mig i många år. Mötet med den gamle krigsveteranen och hans hemska berättelse 1998 stannade i minnet. Jag hade en hel serie i bloggen på gång förra och förrförra året i o m 70-års minnet av dessa händelser.
      ”Midnatt i seklet…” – det förra!

  8. Hej,
    Och krya på dig!
    Jag läste din blogg om Reeperbahn, väldigt intressant att läsa någon som var med på den tiden. Är också en fan av svensk 80tals postpunk/popfunk (fast tyckte kanske Lustans är snäppet vassare, men börjar vika mig åt Reeper-hållet på äldre dar, de har lite olika sorters publik när man tänker efter).
    Jag har letat med ljus och lykta efter CD-nyutgåvorna men utan större resultat. Är det något som folk sitter på hemma eller finns det någonstans att få tag på?
    Tar gärna kontakt och snackar överlag om denna underskattade musikperiod!

    • Hej Sergey!
      Tack för din hälsning, ja nu mår jag bra igen!
      Vad roligt att du uppskattat bloggen! Vilken av Reeperbahn-bloggarna var det du tänkte på? Kanske den om ”Intriger” och popfunken? 🙂
      Ja Lustans och Reeperbahn är bra på ganska så olika sätt tycker jag. Beror litet på vilket humör man är på.
      Bästa tipset för CD-nyutgåvorna är att leta på Stockholms skivbörsar och särskilt skivmarknaderna när de äger rum. Sen kan det förstås också finnas på nätet på någon av auktionssajterna. Titta in där med jämna mellanrum så kanske de dyker upp även där.
      Slår mig att du kanske kan ta kontakt med Lustans via deras Facebook-grupp, kanske går det fortfarande att köpa boxen den vägen? Men det är ett långskott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: